Koronavirus udeřil na reality. Trh zamrzl, výrazné zlevňování se ale nečeká

Tuzemský trh s rezidenčním bydlením vlivem opatření proti koronaviru takřka zamrzl. Výrazný je i dopad na nemovitosti v sektoru ubytovacích služeb a retailu. Ukazují to analýzy poradenských společností. Výrazné zlevňování realit nás ale podle odborníků přesto nečeká.

Prodeje rezidenčních nemovitostí v Česku jsou na bodu mrazu. Lidé odkládají rozhodnutí o koupi a makléři ve velkém ruší prohlídky. „Údaje od našich realitních specialistů, se kterými spolupracujeme napříč celou republikou, ukazují, že přibližně polovina českých makléřů zcela přerušila prohlídky nemovitostí,“ popisuje realitu Michal Makoš, který je výkonným ředitelem společnosti Reas. „Současná krizová opatření mají krátkodobý a výrazný dopad na počet transakcí,“ popisuje Makoš další z dopadů.

Osobně věří, že až nouzový stav skončí, počet prohlídek se během pár měsíců vrátí k počtům "před pandemií", zájemci o nové bydlení podle něj ale nemůžou čekat, že by nějak výrazně ušetřili. „Dopad této krize se těžko předpovídá. Opíráme-li se o údaje z minulosti, můžeme s určitou jistotou říct, že pokles průměrných cen rezidenčních nemovitostí je pravděpodobný, ale bude omezen ve své intenzitě a trvání,“ míní Makoš a předpokládá pokles cen o pět až deset procent.

Nákaza koronavirem jako nemoc z povolání. Virus v nemocnicích může spustit lavinu žalob

sinfin.digital