Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Krajská zdravotní se dušuje, že s Horáčkem spolupracovala minimálně. Veškerou spolupráci s ním už prý ukončila

Krajská zdravotní se dušuje, že s Horáčkem spolupracovala minimálně. Veškerou spolupráci s ním už prý ukončila

Krajská zdravotní, sdružující pět nemocnic v Ústeckém kraji, tvrdí, že spolupracovala s firmou obviněného podnikatele Tomáše Horáčka minimálně. V tiskové zprávě zaslané dnes ČTK Krajská zdravotní (KZ) uvedla, že s Horáčkovou První chráněnou dílnou už spolupráci ukončila. Horáček je obviněn kvůli podezření na manipulace se zakázkami v některých pražských nemocnicích.

První chráněná dílna se podle KZ snažila prosadit ve veřejných zakázkách. Uspěla pouze v jedné z roku 2014 z celkových jedenácti veřejných zakázek vyhlašovaných ještě podle starého zákona o veřejných zakázkách, napsala KZ. „Jednalo se o dodávku 85 kusů pacientských lůžek včetně příslušenství za cenu 2,5 milionu korun bez DPH,“ uvedla společnost, kterou plně vlastní Ústecký kraj.

Za platnosti nového zákona o zadávání veřejných zakázek První chráněná dílna uspěla v KZ podle informací uvedených v tiskové zprávě pouze v jedné z jejích šesti účastí. Sedmou účastí byla veřejná zakázka na odvoz a likvidaci odpadu. Do této zakázky se přihlásila ve sdružení se společností PURUM. Protože nabídla nejnižší cenu, zakázku získala a zajišťovala odvoz a likvidaci odpadů do konce letošního května, kdy KZ spolupráci ukončila. „K okamžitému ukončení závazkových vztahů došlo po alarmujícím zjištění, o kterých byla Krajská zdravotní informována Českou inspekcí životního prostředí (ČIŽP),“ napsala KZ ve zprávě. Vyjádření inspekce ČTK zjišťuje.

Krajská zdravotní uvedla, že chce odvoz a likvidaci nebezpečného odpadu zajistit vlastními silami. „Tomuto rozhodnutí však brání napadání veřejné zakázky, předmětem které je výběr spalovny, právě společností PURUM,“ napsala KZ v tiskové zprávě.

Firma První chráněná dílna získala za poslední dva roky na státních zakázkách 650 milionů korun. Uvedl to dnes server iROZHLAS.cz.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1