Krajské volby přehledně: Kdo, s kým a proti komu kandiduje ve vašem kraji?

Ačkoli se krajské volby budou konat na podzim, už teď kolem nich panuje živý ruch a proto mapujeme situaci. Bude to totiž poslední volební klání před sněmovními volbami, jejichž řádný termín připadá na podzim roku 2021. Ty krajské budou tedy do určité míry testem. Pokud jde o pravici, ukážou její ochotu a schopnost postupovat koordinovaně, levici půjde o prosté přežití a hnutí ANO bude hájit pozici hegemona české politiky. 

Na úvod snad ještě připomeňme, že před čtyřmi roky hnutí ANO nevyhrálo pouze ve čtyřech krajích. V Jihočeském a na Vysočině zvítězila ČSSD, ve Zlínském kraji lidovci a v Libereckém Starostové pro Liberecký kraj. Ani letos to nebude mít formace Andreje Babiše jednoduché. Jak nedávno upozornil v rozhovoru pro INFO.CZ profesionální volební sázkař Michal Sirový, se silnou konkurencí musí Babiš a jeho lídři počítat ve Středočeském kraji, složité to budou mít opět v kraji Libereckém, Jihočeském nebo Jihomoravském. 

Na věrohodné prognózy je samozřejmě brzo, obzvlášť pokud si uvědomíme, že nejde o jedny volby, nýbrž o třináct ojedinělých politických soubojů, jejichž výsledek bude ovlivněný nejen celostátním rozložením sil, ale také specifickou situací v každém kraji. A poslední poznámka: pokud určitý segment české společnosti nabádá pravici, aby šla do voleb v jednom bloku, podzimní krajské volby ukazují, že se tak sice zčásti děje, ale diferencovaně. ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN spolupracují, avšak v každém kraji na jiném půdorysu. Co kraj, to jiné aliance, a v žádném případě nelze říct, že jde o jednotný a centrálním vedením stran koordinovaný postup. 

Pokud jde o finální podobu kandidátek i předvolebních koalic, zcela jasno ještě ve všech krajích není. Někde jednání v těchto dnech finišují, a proto není náš výčet úplný. Sociální demokraté mají finální podobu kandidátek schvalovat příští týden v pátek, do té doby, jak nám na dotaz vysvětlila jejich mluvčí, nechtějí žádné informace novinářům poskytovat. Přesto jména několika lídrů ČSSD již nějaký čas ve veřejném prostoru kolují: na Pardubicku to bude Martin Netolický, který sestavuje širší koalici, v Moravskoslezském kraji zase bývalý primátor Ostravy Petr Kajnar. Strana naopak nedávno přišla o plzeňského hejtmana Josefa Bernarda, který ji po neshodách opouští, přičemž koketoval s odchodem ke konkurenci.

Středočeský kraj

Ve středních Čechách zvítězilo v roce 2016 hnutí ANO se ziskem 20,76 % hlasů. Do zastupitelstva se dostalo celkem šest subjektů. Druhé místo bude obhajovat STAN, který před čtyřmi roky volilo 18,43 % voličů. Třetí tehdy skončila ČSSD (13,75 %), čtvrtá ODS (13,05 %), pátí komunisté (10,13 %) a šestá TOP 09, která brala 6,54 % hlasů. Zbytek stran pět procent nepřekonal, nejblíže k této hranici byla předvolební aliance Okamurovy SPD se Stranou práv občanů (SPO), když jí svůj hlas dalo 4,96 % voličů.

Jak uvedl server Seznam zprávy, hnutí ANO ve středních Čechách do voleb povede současná hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Za ODS, která zde kandiduje s podporou Soukromníků, jako lídr kandiduje místopředseda ODS, poslanec a starosta obce Líbeznice Martin Kupka. Piráty do voleb povede předseda jejich krajské organizace Jiří Snížek, STAN zde jde do voleb s podporou lidovců a SNK-ED, jejich kandidátku povede Petra Pecková.

Kdo bude těžit z krize? Je tady Babiš, a pak strany, které tu minulou nezvládly, míní Císař

sinfin.digital