Krize na FAMU: Nejde o děkana, ale o studenty. A někteří odcházejí, říká Čestmír Kopecký

S renomovaným dramaturgem a filmovým a televizním producentem Čestmírem Kopeckým jsme hovořili o napjaté situaci na Filmové a televizní fakultě (FAMU) Akademie múzických umění. Kopecký se ve sporu, který kulminoval minulý týden návrhem na odvolání děkana fakulty Zdeňka Holého, staví na stranu části studentů a akademického Senátu. „Škola může být bez stávajícího děkana, ale těžko bez studentů,“ říká jasně s tím, že je nepřípustné, pokud někdo zpochybňuje vůli demokraticky zvolené instituce. Proto také odmítá výzvu na její rozpuštění. Příčina krize podle Kopeckého spočívá v absenci tvůrčí atmosféry, což je podle jeho slov také důvod, proč školu opouští řada talentovaných studentů.

Do médií v posledních dnech a týdnech probleskují zprávy o napjaté atmosféře na FAMU. Kde jsou její příčiny a co se tam vlastně děje?

Akademický Senát, který má devět členů, se sedmi hlasy z osmi přítomných rozhodl odvolat děkana Zdeňka Holého. Vedoucí některých kateder reagovali ultimátem, že pokud bude skutečně Holý odvolán, odejdou z FAMU a nebudou tam nadále učit.

Jak to odůvodňují?

V podstatě jsou s vývojem FAMU pod vedením děkana spokojeni. Někteří dokonce vyzvali senátory, aby odstoupili. To je krok, na který je už třeba reagovat. Princip demokratického akademického senátu je zásadní předpoklad nezávislosti vysoké školy. Školu to rozdělilo, jak pedagogy, tak studenty.

Miliardové náhrady pro církve? Zdaníme je, potvrdil Babiš. Od ČSSD očekává, že se nebude cukat

sinfin.digital