Krize na FAMU: rektor návrh na odvolání děkana Holého nepřijal. Klusák: ohýbá pravidla jako Zeman

Rektor AMU Jan Hančil nevyslyšel výzvu Akademického Senátu FAMU a neodvolal děkana Zdeňka Holého. Napjatá situace na škole tak bude nejspíš pokračovat. Podle renomovaného dokumentaristy a člena Senátu Víta Klusáka jde o bezprecedentní útok na akademickou samosprávu. „Toto porušení pravidel, která se od roku 1990 dodržovala, se může dotknout všech vysokých škol v České republice. Rektor vlastně všem akademickým senátům vzkazuje, že jsou jen stafáž,“ napsal Klusák na sociální sítě.

V rozhovoru pro INFO.CZ pak Klusák zdůraznil, že Akademický senát není v žádném případě, jak ho někteří kritici obviňují, monolitem. „O návrhu na odvolání jsme vedli rozsáhlou a dlouhou debatu. Nebylo to určitě zbrklé a ani jednoduché rozhodnutí,“ uvedl dokumentarista pro INFO.CZ. Pokud jde o postup, který zvolil rektor Hančil, přirovnává jej k prezidentu republiky Milošovi Zemanovi. „Také on neakceptuje zaběhnutá pravidla, jen je to o řád jinde,“ řekl Klusák.

Zdůraznil také, že v Senátu pro odvolání Holého hlasovalo osm z devíti jeho členů. „A to ten devátý nebyl na hlasování přítomen,“ dodal Klusák. A přestože zákon o vysokých školách mluví celkem jasně, paragraf 28 totiž uvádí, že děkana jmenuje a odvolává na návrh Akademického senátu fakulty rektor, Hančil návrh odmítnul. Svůj postup odůvodňuje tím, že neshledal výtky týkající se výkonu pravomocí děkana uvedené v návrhu Senátu za důvodné.

Krize na FAMU: Nejde o děkana, ale o studenty. A někteří odcházejí, říká Čestmír Kopecký

sinfin.digital