Krvácí statisíce podnikatelů, vláda je nechává ekonomicky zemřít, varuje Adamová z TOP 09

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ostře kritizuje vládu za to, jakým způsobem přistoupila k pomoci lidem, kteří přišli o příjmy a výdělky kvůli uzavřeným provozům. „Statisíce jich krvácí a hrozí jim krach. Je nutné zastavit tohle krvácení a nenechat je ekonomicky zemřít. Vláda ale sveřepě trvá na svém postoji, že žádné přímé kompenzace nebudou. Dnes oznámených patnáct tisíc měsíčně je aspoň něco, ale je to pro mnohé strašně málo,“ říká pro INFO.CZ.

Co jste čekala od dnešní schůzky opozice s premiérem a do jaké míry se tato očekávání naplnila?

Na schůzku jsem šla s požadavkem jasné odpovědi na otázku, jak budou odškodněni podnikatelé a živnostníci, kteří museli ze dne na den zavřít své provozy kvůli nařízení vlády. Statisíce jich nyní krvácí a hrozí jim krach. Je nutné zastavit tohle krvácení a nenechat je ekonomicky zemřít. Vláda ale sveřepě trvá na svém postoji, že žádné přímé kompenzace nebudou. Dnes oznámených patnáct tisíc měsíčně je aspoň něco, ale je to pro mnohé strašně málo.

Aktuální opatření stanovující pravidla pro pohyb lidí a fungování obchodů vydalo ministerstvo zdravotnictví, namísto krizového zákona byl použit zákon o ochraně veřejného zdraví. Podle opozice a některých právníků kvůli tomu, aby živnostníci nemohli žádat o odškodnění. Co na to premiér říkal?

Premiér tvrdil, že ani podle krizového zákona nemají mít živnostníci nárok na odškodnění. To je ale výklad zákona, se kterým absolutně nesouhlasím. Právníci se shodují, že nárok dle krizového zákona vzniká. Vláda se tímto snaží zadupat do země statisíce lidí. TOP 09 ty lidi nechce nechat ve štychu. Platí daně, od státu většinou nic nemají a ani nechtějí, ten se k nim teď nemůže otočit zády.

Co říká Prymula a Schillerová není důležité, soudit se půjde. A Babiše to může zničit

sinfin.digital