KSČM opět přitlačí na vládu. Kvůli pandemii i vztahům s Ruskem a Čínou, naznačuje Dolejš

Komunisté zatím odmítají podpořit vládní návrh spočívající v navýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard. Podle jejich poslance Jiřího Dolejše je totiž nejasné, na co chce přinejmenším sto miliard vláda použít. „Mohl bych spekulovat, že v podstatě potřebují mít volné ruce, protože se blíží volby,“ říká. Kromě toho nám prozradil, že komunisté plánují nové požadavky, bez jejichž splnění nebudou vládu tolerovat. Dolejš naznačuje, že se nevyhnou také zahraniční politice České republiky, především ve vztahu k Rusku a Číně.

Neuběhne týden, anebo aspoň měsíc, aby komunisté netlačili na vládu a nezvyšovali svou cenu. Stejně tak nyní, když chce vláda navyšovat schodek rozpočtu. Co se vám na tom nelíbí?

Kdyby vláda fungovala stabilněji a nehnala se do některých záležitostí bezhlavě, možná by náš odpor nebyl tak silný. Tady konkrétně jde o to, že pokud by se změna rozpočtu, respektive jeho schodku, připravovala tak, abychom i my věděli, kam a na co ty peníze půjdou, a že to nebude pouze dáreček, obrovská suma, o které bude dle své libovůle rozhodovat ministerstvo, stavěli bychom se k tomu jinak. Byl by klid. Důvod, proč se KSČM ozývá, je věcný. Určitě to není jenom šprajc s cílem licitovat s naši vyjednávací pozicí.

Je to zkrátka tak, že po třech měsících, kdy vládě procházelo prakticky všechno, určitě si nemohla stěžovat, že bychom nevnímali potřeby té těžké doby, už je třeba začít přemýšlet dopředu. Postupovat s rozvahou a neprodukovat opatření, která se musí vzápětí opravovat. To si myslím, že by už bylo neodpustitelné. No a dát vládě před krajskými volbami jen tak pro nic za nic dalších sto miliard prostě nelze.

Dilema odpovědnosti. Byl ban za zveřejnění fotky Churchilla skutečně jen editorská chyba?

sinfin.digital