KŠČM si pochvaluje podporu Babišovy vlády. Naše podmínky jsou v zásadě splněny, hlásí

Komunisté jsou na sklonku roku spokojeni. Poprvé po téměř třiceti letech v opozici mají vliv na fungování vlády, a přestože ve všech posledních volbách propadli, což platí to nejen o loňských sněmovních, ale také o letošních komunálních a senátních volbách, svůj postup a pozici v české politice si pochvalují. Jednoznačně to vyplývá ze slov, která po jednání stínové vlády komunistů pronesla v sobotu dlouholetá poslankyně KSČM a stínová ministryně zdravotnictví Soňa Marková. „Podrobná diskuse ukázala, že sedm hlavních komunistických podmínek je v zásadě plněno,“ uvedla Marková.

Dle jejích slov se jedná především o navyšování důchodů, sociálních dávek a mezd. „Do státního rozpočtu komunisté prosadili i masivní navýšení finančních prostředků na bytovou výstavbu. Díky soustavnému tlaku KSČM není navyšována spoluúčast pacientů a konečně byla zrušena karenční lhůta. Boj za to, aby byla zaměstnancům vyplácena mzda i v době nemoci, však nekončí,“ zdůraznila Marková. Senát totiž návrh neschválil.  

Pokud jde o další klíčový požadavek, tedy zdanění církevních restitucí, v současné době prochází Poslaneckou sněmovnou. „Při schvalování státního rozpočtu prošlo i naše usnesení, vyzývající vládu, aby o miliardu korun navýšila rozpočet ministerstva zemědělství. Tyto prostředky mají sloužit k výkupu majetkových podílů ve vodovodních a kanalizačních společnostech do majetku obcí,“ uvedla Marková.

Komunisty povede do evropských voleb Konečná. Co chce KSČM v Bruselu prosadit?

sinfin.digital