Kvůli vědomému šíření HIV poslal soud muže ze Zlínska na osm let do vězení. Jednoho muže nakazil, vinu ale odmítá

ČTK

ekb

Pavel Sousedík měl podle obžaloby sexuální styk s muži, aniž by je o své nemoci informoval. Jednoho nakazil a druhého riziku nákazy vystavil. Muž z Vizovic na Zlínsku ale vinu odmítá a tvrdí, že partnerům o své nemoci předem řekl a s nakaženým navíc údajně pohlavní styk vůbec neměl. Sousedík má jít podle rozhodnutí soudu na osm let do vězení, hrozilo mu přitom až 12 let odnětí svobody. Rozsudek není pravomocný. Obžalovaný se proti němu odvolal.

 

Předsedkyně senátu Iveta Šperlichová označila Sousedíkovo jednání za sobecké, zavrženíhodné a nezodpovědné. „S vědomím, že trpí závažnou nemocí, opakovaně poučován odborným lékařským personálem, jak se má chovat, jak je to nakažlivé, čeho se má vyvarovat, přesto toho nedbal a dopadlo to tak, že pana poškozeného tímto virem nakazil. Uspokojení vlastních potřeb upřednostnil nad zdravím a životem dalšího člověka,“ uvedla Šperlichová.

Podle státního zástupce Lea Foltýna nakazil Sousedík v červnu 2013 ve svém bydlišti čtyřiatřicetiletého muže a v říjnu 2014 měl nechráněný pohlavní styk s pětačtyřicetiletým mužem v hotelu v Brně. Druhý z mužů nebyl podle Foltýna nakažen jen shodou šťastných náhod, což nezáleželo na vůli obžalovaného. Třiapadesátiletý Sousedík je stíhán pro těžké ublížení na zdraví a šíření nakažlivé lidské nemoci.

Pojistka před útěkem. Čech, který šířil HIV v Thajsku, je ve vazbě

sinfin.digital