Lékaři z Ukrajiny si musí udělat zkoušku v Česku do roka, zdravotnictví se bez nich podle vlády neobejde

ČTK

raz

Lékaři z Ukrajiny, kteří už v Česku jsou, si musí aprobační zkoušku dodělat do roka. Ministerstvo zdravotnictví výjimku udělilo na žádost Asociace krajů, kterým lékaři v nemocnicích chybí. Po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) to řekli ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a předsedkyně Asociace krajů Jana Vildumetzová (ANO). Projekt Ukrajina slíbil premiér v dubnu ukončit poté, co ho kritizovaly komory lékařů, stomatologů a lékárníků.

Kdyby lékaři nepřišli do Česka díky projektu Ukrajina, museli by dříve, než začnou samostatně léčit pacienty, absolvovat půlroční praxi pod dohledem a složit odborné zkoušky v češtině. Ministerstvo jim může podle zákona dát roční odklad, který teď vztáhne na ukrajinské lékaře, kteří už v Česku jsou. Vyjádření České lékařské komory ČTK zjišťuje.

„Řekli jsme ředitelům nemocnic a paní hejtmance, že musíme trvat na tom, aby si zkoušky dodělali,“ řekl Vojtěch. Podle něj byly dokonce případy, že lékař v Česku působil bez zkoušek i osm let. V projektu zaměstnavatel mohl požádat o schválení konkrétního zaměstnance z Ukrajiny, který u něj měl pracovat.

Aktip jsou šmejdi, umírající tam utopila poslední úspory. Lidi se stydí, že uvěřili, říká Lokajová

sinfin.digital