Letištní radary z Pardubic dobývají světový vzdušný prostor

Info.cz

pes

Když se v pardubické firmě ELDIS, která se se zabývá vývojem a výrobou letištních radarových systémů, rozezvučí telefon, je téměř na 100 procent jisté, že volající bude z Číny. Společnost v současnosti plánuje zahájit obchodní spolupráci s čínskými státními firmami na dodávky radarů. Do portfolia podniku tak směřuje další významný odběratel. Aktuálně ELDIS dodává své výrobky do 25 zemí a za obchodem se nezdráhá rozjet ani daleko do světa. Spolupracuje například s Rovníkovou Guineou či Surinamem. O tom, jak do skladby obchodních destinací zapadá Čína, kolik radarů chce firma letos prodat a kdo bude dalším odběratelem, jsme mluvili s ředitelem firmy ELDIS Pardubice Alešem Jedličkou.

Čína vás teď hodně zaměstnává, zrovna tady máte delegaci, se kterou ladíte obchodní podmínky. Co konkrétně se již podařilo v souvislosti s Čínou zrealizovat?

V současnosti je 13 uzavřených obchodních smluv s čínským partnerem. Jedná se konkrétně o 4 kombinované radary a 8 sekundárních radarů. Poslední radar je primární, který bude součástí již několik let provozovaného místního radaru. Ten bude zároveň rozšířen a obohacen o další funkce. Vzhledem k současnému vývoji situace a prohlubující se spolupráci s tímto zákazníkem se budeme v blízké době účastnit tendru na dodávku dalších 11 radarů.

Jedná se pouze o jednorázový obchod, nebo chcete s Čínou spolupracovat dlouhodobě?

Hodně bude záležet na tom, jak se nám s Čínou podaří uskutečnit rozjednané projekty. Na nich uvidíme, jak obě strany fungují a do jaké míry budou tyto zakázky zapadat do našeho výrobního a vývojového konceptu. Jedná se však o zemi s velkými možnostmi, proto si myslím, že by se mělo jednat o delší než nárazovou spolupráci. 

Na jakých dalších zakázkách nyní ELDIS pracuje?

Aktuálně se jedná o celou řadu nových či již rozběhnutých projektů. Dá se říct, že v současnosti máme téměř maximální počet zakázek a pracujeme na maximu svých výrobních kapacit, které dále rozšiřujeme. Například v Indii jsme instalovali 3 sekundární radary MSSR – 1 ve městech Aurangabad, Berhampur a Bikaner. V procesu výroby jsou dále radary pro zákazníky z Jordánska a Bulharska. V nejbližších týdnech pak dodáme poslední ze zasmluvněných radarů pro Armádu České republiky. Současně s vývojem, výrobou a instalací radarů probíhají i modernizace radarů ve Vietnamu a v Maďarsku, kde jsme dodali radary již před 15 lety. V současnosti se již účastníme tendrů ve 4 zemích. Konkrétně jde o Slovensko, Indii, Norsko a Maroko. Vedle toho sledujeme aktivity v Thajsku, Africe nebo například v Polsku, kde už jsme také realizovali naše instalace.

„Bude to nový hit pro zážitkovou dovolenou,“ říká Čech, který strávil týden pod vodou

sinfin.digital