Liberalismus je dnes tyranie a totalita. A 11. září neřídili džihádisti z jeskyně, tvrdí Semín

Pavel Novotný

Už dlouho se nikdo svojí kandidaturou do rady veřejnoprávního média nepostaral o takový rozruch jako Michal Semín. Bývalý studentský vůdce se uchází o místo v Radě České tiskové kanceláře. Od doby, kdy bojoval proti komunistickému režimu, se ovšem citelně v názorech posunul. Z poměrně liberálního člena podzemní církve v 80. letech minulého století se stal křesťanským fundamentalistou. Některá média jej označují za antisemitu, židovské organizace pak za antijudaistu, před kterým varují. On sám obojí odmítá a tvrdí, že kandiduje jen z pozice nespokojeného konzumenta veřejnoprávních médií. Místo v radě mu nabídl osobně šéf SPD Tomio Okamura a díky podpoře hnutí ANO je favoritem nadcházejícího druhého kola volby. Ptali jsme se jej na vztah k židům, na důvody, proč ostře kritizuje současného papeže, na konspirace kolem 11. září 2001 či na jeho vztahy s politiky.

Jak jste se vůbec dostal k tomu, že se ucházíte o místo v Radě ČTK?

Oslovil mě Tomio Okamura. Známe se ještě z doby, než vstoupil do politiky naplno. Z doby, kdy tady probíhala Bátoryáda (Ladislav Bátora byl poradcem ministra školství a šéfem iniciativy D.O.S.T. Odpůrci mu vyčítali antisemitské a fašistické postoje, což on odmítal. Nakonec rezignoval a veřejného života se už neúčastní – pozn. redakce). V té době byl Tomio Okamura jedna z mála veřejně známých osob, která se ho zastala.

Jako Akce D.O.S.T. jsme SPD podpořili ve volbách do Evropského parlamentu, podpořili jsme i jejich kandidáta Ladislava Jakla, když kandidoval do Senátu. Řekl mi (Okamura), že když se ho nebojím podporovat já, tak teď by rádi podpořili mě, kdybych kandidoval do Rady ČTK. Nakonec jsem si řekl, že to zkusím a uvidím, co to vyvolá.

Tak se vám to zjevně povedlo.

Nemohu si stěžovat…

SPD mi ovšem nesedí dohromady s vaším pojetím křesťanství. Nevidíte rozpor v tom, co zastává SPD a co vy?

Vidím. SPD není a nikdy nebyla křesťanská konzervativní strana. Tady ale není momentálně žádná. Uvidíme, co se vyklube z Trikolóry. Důvod mé podpory spočívá někde jinde. Pro mě jsou důležité morálně kulturní hodnoty – odmítání genderové ideologie, homosňatků či adopcí dětí stejnopohlavními páry. V téhle věci se zdá, že SPD drží konzervativní pozici. Hodně důležitým měřítkem je pro mě i kritický postoj SPD k Evropské unii.

...ze které chcete vystoupit.

V zásadě ano. Už v referendu jsem hlasoval proti vstupu. Již tehdy dávno jsem to vnímal jako nebezpečí – postupné oklešťování svobod a národní suverenity. My jsme proti tomu jako Akce D.O.S.T. vždycky vystupovali. Když se člověk rozhlédne po politické scéně, tak jediná SPD se v této otázce jeví konzistentně.

Půr: Milí poslanci, kašlete na nepodstatnou Fridrichovou a nesnažte se rozvrátit ČTK

sinfin.digital