Lidé chtějí umírat doma, ale kapacity nestačí. Pojišťovny začnou přispívat na mobilní hospice

Aneta Černá

Většina Čechů si představuje, že své poslední chvíle stráví doma se svoji rodinou, se kterou bude sdílet letité vzpomínky a svírat jejich dlaně. Podle výzkumu agentury STEM/MARK má přání odejít na věčnost v klidu domova 8 z 10 obyvatel, v nemocnici a zařízeních dlouhodobé péče jich umírá téměř 70 procent. Změna legislativy nyní ale pravděpodobně umožní více lidem zemřít tam, kde si přejí. Od příštího roku totiž zdravotní pojišťovny začnou hradit služby mobilních hospiců.

Starat se o umírajícího člověka doma je velice náročné nejen fyzicky, ale i psychicky. Rodinám, které se rozhodnou svým blízkým umožnit zesnout doma, pomáhají zaměstnanci mobilních hospiců. Jejich práci, která zahrnuje nejen zajištění péče o pacienta, ale i psychickou podporu jemu a jeho příbuzným, ale pojištěny dosud neproplácely. Fungování center paliativní péče tak doteď záviselo především na veřejných sbírkách, darech a dotacích.

Například pražský hospic Cesta domů v současnosti nabízí své služby za 200 korun na den. Zdravotní péče o jednoho pacienta ale denně vyjde na 1 900 korun, kterou nezisková organizace hradí právě z darů. I ty ale mohou být omezené, a proto hospic nemůže i přes značný zájem poskytovat péči více klientům.

„Je řada rodin, které by se dovedly kvalitně postarat o svého umírajícího, ale buď neví, jak to mohou udělat, nebo jim to systém ani neumožní. My třeba v Cestě domů odmítáme přes 200 pacientů ročně kvůli kapacitě. A jejich rodiny jsou většinou už připravené se o své příbuzné postarat,“ vysvětlil v rozhovoru pro INFO.CZ ředitel Centra paliativní péče a psycholog Martin Loučka.

sinfin.digital