„Lidé spolu často neumí komunikovat,“ říká jedna z nejvýraznějších českých prozaiček Petra Soukupová

Nikola Žbirková

Spisovatelka Petra Soukupová v říjnu vydala knihu pro děti Kdo zabil Snížka?, nyní – o pouhý měsíc později – jí vychází kniha určená dospělým čtenářům s názvem Nejlepší pro všechny. Vydávat dvě knihy v podstatě najednou je velmi neobvyklé a jak sama Soukupová říká, tak i náročné. Knihy mají intertextovou vazbu, vzájemně tedy na sebe odkazují. Přesto dokážou fungovat i samostatně. Zdá se, že se Soukupové podařilo posunout svůj um na další, ještě vyšší úroveň.

Petra Soukupová bezpochyby patří k našim nejlepším a nejznámějším spisovatelkám. Za knihu K moři dostala v roce 2008 Cenu Jiřího Ortena, v roce 2010 jí pak kniha Zmizet vynesla v kategorii Kniha roku literární cenu Magnesia Litera. Kromě psaní knih se živí i jako scénáristka. Pracovala například na seriálech Comeback, Ulice nebo Kosmo.

Tvorba Petry Soukupové má jednotné téma, a to mezilidské vztahy. Stejně tak jako ve Velké Británii mají Davida Nichollse, který umí mistrně popisovat vztahy mezi lidmi, v Česku je to právě Petra Soukupová. Málokdo u nás umí vykreslit lidské příběhy tak jako ona. A ani její dvě nové knížky nebudou jiné. Jak dlouho na nich pracovala a na co se mohou čtenáři těšit? I na to Petra Soukupová odpovídala v rozhovoru pro INFO.CZ.

Právě vám vychází dvě nové knížky – jedna pro děti (Kdo zabil Snížka?), která vyšla v říjnu, a druhá pro dospělé (Nejlepší pro všechny), která vychází právě tento týden. Knihy jsou si podobné vizuálně a v obou se objevuje postava Viktora. Je to jediná věc, co mají společné, nebo je toho mnohem více a díla jsou provázána? Pokud ano, je potřeba si přečíst obě knihy, aby člověk děj plně pochopil?

Ne, nemyslím, že je potřeba přečíst obě, ale zároveň si myslím a doufám, že je to lepší. Knihy fungují samostatně, ale domnívám se, že když si někdo přečte obě, bude mít lepší zážitek. Co se týká propojení, není to jen Viktor, je to víc postav, je to i prostředí a částečně i stejný čas. To, co se stane ve Snížkovi, má nějaké důsledky i v knize pro dospělé, ačkoliv tam je to jen jedna z peripetií, které se stanou v příběhu Viktora, jeho matky a jeho babičky.

sinfin.digital