Lidé z ústeckých ubytoven se bouří proti návrhu, aby odložili děti. Aktivisté chystají demonstraci

ČTK

adg

Organizace Amnesty international (AI) vyzvala ústecký magistrát k zodpovědnému a systematickému řešení situace v souvislosti se dvěma ubytovnami, které na konci června ukončí provoz. Organizace to uvedla v prohlášení na webu. V objektech v centru města a ve čtvrti Střekov žije asi 230 lidí, z toho 80 dětí. Jejich obyvatelé budou ve čtvrtek v centru města demonstrovat.

AI požaduje, aby město spolupracovalo na hledání náhradního řešení přímo s obyvateli ubytoven a zaručilo se, že nikdo z nich neskončí na ulici. "Úřady musí pomoci rodinám, kterých se vystěhování týká. Sociální poradenství je věc jedna, reálný dopad vystěhování na životy rodin a dětí pak druhá. Tito lidé se totiž při hledání bydlení v praxi setkávají s odmítáním také kvůli svému romskému původu. Je nyní nadmíru důležité, aby si úřady tato rizika uvědomily a jednaly konstruktivně," uvedl v prohlášení na webu ředitel české pobočky AI Mark Martin.

Jak nedávno informoval server Romea.cz, rodiny v patové situaci se setkávají i s návrhy sociálních pracovnic, aby přechodně odkládaly své děti do opatrovnických zařízení a zvýšily tak své šance na ubytovatelost. Nesystémové doporučení se stalo terčem mediální kritiky, která upozorňuje na to, že separace rodin jakožto „řešení“ bytové situace a problematiky obchodu s chudobou je jednak neúčelná, jednak drastická.

„Když se dozví, že jsme Romové, byt nám nedají," stěžují si lidé z ubytoven v Ústí. Za měsíc je vystěhují

sinfin.digital