Lidí tu bylo víc než v malém městě. Štrougalův Mordor jde k zemi, podívejte se dovnitř unikátní stavby

Lenka Petrášová

REPORTÁŽ | Je to místo, kde se ví, když vám byť jen na vteřinu vypadne signál telefonu. A kde obrazně řečeno stačí zatahat za drátek, abyste nechali bez internetu souseda. A taky je to stavba, která už brzy půjde k zemi. Podívejte se s námi do útrob „Mordoru“, tedy Ústřední telekomunikační budovy v Praze, kde je tolik lidí, jako v malém českém městě. O moc víc šancí na prohlídku už nebude. Za šest měsíců se to tady definitivně zavře a zvláštní stavba zmizí.

Když se na jednom místě otevřou už asi třetí těžké dveře a vstoupíte dovnitř, je tu cítit charakteristický pach starých místností, který nelze nijak vyvětrat. Už proto, že v celé budově nejsou nikde otevíratelná okna. Jde rovnou o zvláštní směsici pachů, jež pamatují jen ti, co pracovali před rokem 1989 v kancelářích. Sama jej znám z dětství z návštěv u rodičů v práci, včetně těch typických starých tmavých skříní a umakartových židlí. A je to stejně nezapomenutelné, jako vůně staré školní laboratoře.

Tady je to nejen kvůli vůním opravdové retro a návrat v čase. A to i když jde o budovu s místy hodně moderními vnitřnostmi, která se stará o to, abychom se nejen v Česku, ale i na Slovensku dovolali nebo internetem spojili se všemi, s nimiž chceme. Seznamte se: přezdívá se jí Mordor, oficiálně se jmenovala Ústřední telekomunikační budova v Praze a dnes je známá spíš pod názvem Cetin. Věž s „ušima“ nad Olšanskými hřbitovy v Praze. A dole pod ní plocha budov o rozloze větší, než je Strahovský stadion.

Poslední slum v Praze. Jak se žije v nouzové kolonii Na Kotlasce?

sinfin.digital