Lidovci jednají o spolupráci se STAN. Ztroskotat může na detailech

Markéta Žižková

Hlavní otázka dnešní celostátní konference lidovců je jasná: bude strana spolupracovat s hnutím Starostové a nezávislí a jak to bude případně v praxi vypadat? Zatímco ideově si obě strany pochvalují souznění, na praktické podobě se může celá spolupráce zaseknout. Výrazná část lidovců totiž prosazuje kandidátku KDU-ČSL se zástupci STAN. Jenže pro Starosty a nezávislé to je nepřijatelné.

„Ambicí je, abychom našli takové uskupení, kdy nepůjde o koalici, která by musela splňovat kvótu deseti procent,“ uvedl před časem první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka v rozhovoru pro INFO.CZ. Řešení jsou tak v zásadě dvě: kandidátka lidovců, na níž budou přizváni další zástupci, nebo nová politická strana. A právě toto dilema by mohlo celou spolupráci zhatit.

Lidovci z regionů totiž zastřešující straně příliš naklonění nejsou. Bojí se totiž, že by jejich voliči na podzim na kandidátkách marně hledali KDU-ČSL. Výrazné finance by musely směřovat do marketingu nového politického hnutí. Raději by tak viděli kandidátku lidovců se zástupci STAN.

Gazdík pro INFO.CZ: Kvůli hádkám o jména společnou stranu neshodíme, premiérku Roithovou si umím představit

sinfin.digital