Likvidační pokuty pro české řidiče v zahraničí. Dopravci znovu napadají zákony o povinné minimální mzdě

ČTK

lup

Čeští dopravci dali znovu najevo vážné obavy z dopadů zákonů, které platí v Německu, Francii a nově taky v Rakousku. Tyto normy tuzemským dopravcům nařizují, aby svým řidičům vypláceli alespoň minimální mzdu obvyklou v těchto státech. K tomu se přidávají i další administrativní požadavky a pro tuzemské firmy to znamená nečekaně velkou zátěž.

Ačkoli sporné zákony platí například v Německu už dva roky, nalézt kompromis se dosud nepodařilo. Policie naopak přestala situaci tiše tolerovat a přikročila k pokutování českých řidičů, jak INFO.CZ už před časem informovalo.

Obavy českých dopravců proto neopadají. Jsou naopak ještě větší. Pokud evropské státy začnou důsledně uplatňovat sankce za nedodržení zákona, bude to pro české dopravní firmy likvidační, uvedl prezident sdružení dopravců ČESMAD Bohemia Vladimír Starosta.

Evropská komise i Evropský parlament řeší, jak s danou situací naloží. Podle europoslankyně Martiny Dlabajové (ANO) nejsou národní protekcionistické předpisy v souladu s evropským právem.

sinfin.digital