Likviduje Finanční správa Babišovu konkurenci? „Ministerstvo řekne a udělají cokoli,“ tvrdí svědek

Info.cz

adk

Ministerstvo financí ovlivňuje chod svých podřízených organizací. Náměstkyně Alena Schillerová, kterou exministr a lídr ANO Andrej Babiš navrhoval do čela resortu jako svoji nástupkyni, se aktivně účastní porad vedení Finanční správy a zajímá se o živé kauzy. To vše vyplývá ze zjištění webu Seznam Zprávy. Finanční správa přitom čelí podezření, že pomocí zajišťovacích příkazů účelově zlikvidovala některé konkurenty Agrofertu.

„Týká se to Finanční správy, Celní správy, Finančního analytického úřadu. Po poslední výměně náměstkyň došlo k poměrně zásadnímu pronikání do činností těchto podřízených organizací. Za celou praxi působení na ministerstvu financí jsem nezažil, že by se jakýkoli náměstek takovým zásadním způsobem zajímal o živé kauzy a aktivně působil na poradách vedení těchto organizací,“ popsal v pořadu Zvláštní vyšetřování anonymní svědek, který na ministerstvu financí pracuje.

Svědek mluví o náměstkyni Aleně Schillerové. Tu neúspěšně navrhoval šéf hnutí ANO Andrej Babiš jako svoji nástupkyni poté, co v květnu musel z vlády odejít. Schillerová má přitom k hnutí ANO blízko i skrze svoji rodinu. Její dcera je za hnutí političkou, zeť David Rusňák ho sponzoruje.

Schillerová serveru potvrdila, že se porad účastní. Nevidí na tom nic špatného. „To je otázka principu řízení. Seznamuji je s legislativou, co připravujeme, co bylo schváleno, co se řeší. Tato zpětná vazba je důležitá. Jestli to tak dříve nebylo, nebylo to dobře,“ tvrdí.

K likvidaci skrze zajišťovací příkazy stačilo nepodložené obvinění

K vydání zajišťovacích příkazů přitom stačí pouhé podezření, že by firma mohla stát ošidit na dani. Server Neovlivni.cz upozornil na případ podnikatele Michala Kovárníka, který je hlavní linkou také v pořadu Zvláštní vyšetřování.

Kovárník před sedmnácti lety vybudoval v Chrasti na Chrudimsku firmu na výrobu chemikálií KM Plus. Před několika lety se rozhodl rozšířit činnost i o výrobu plastových lahví. Za evropské dotace nakoupil tři stroje.

sinfin.digital