Loňské volby vyšly Česko téměř na půl miliardy

ČTK

mst

Výdaje na zajištění voleb si v loňském roce vyžádaly ze státního rozpočtu 498 milionů korun. Občané loni volili nejen v podzimních volbách do Sněmovny, ale již v lednu se uskutečnily opakované senátní volby na Mostecku. Kromě toho se během roku konaly nové obecní volby ve 28 obcích. Část peněz byla určena i na zajištění letošních prezidentských voleb.

Například Český statistický úřad loni vydal hlavně na zpracování výsledků voleb 69 milionů korun, ministerstvo vnitra vynaložilo 66 milionů korun. Šlo nejen o distribuci volebních materiálů a volebních lístků, ale i o odměny za práci přesčas nebo odměny policistů.

Stát kromě toho loni vyplatil přes miliardu korun stranám a hnutím. Šlo o příspěvek na úhradu volebních nákladů a o příspěvek na činnost. Zhruba čtvrtinu této sumy dostalo vládní hnutí ANO, které tak vystřídalo ČSSD na pozici nejlépe placeného uskupení. Celkem stát přispěl na činnost 33 politickým subjektům.

Pro letošní rok počítá státní rozpočet s celkovou částkou na volby ve výši 1,03 miliardy korun. Na příspěvky politickým stranám a hnutím počítá s částkou 0,6 miliardy korun. V lednu se konaly prezidentské volby, na podzim budou voliči vybírat své zástupce do třetiny Senátu a do obecních zastupitelstev.

sinfin.digital