Lukáš Nečesaný: Upřímně říkám, že kdybych někoho zabil, trest bych přijal

Adéla Knapová

"Pravda se ukáže," říká v rozhovoru pro Reflex Lukáš Nečesaný (24), jenž byl v uplynulých čtyřech letech dvěma soudy čtyřikrát souzen za pokus o vraždu a nyní je už podruhé propuštěn Nejvyšším soudem z výkonu trestu na svobodu, dokud se nerozhodne, zda bude osvobozen, nebo definitivně uznán vinným.

Lukáš Nečesaný sedí v triku a džínech na pohovce zalité sluncem, manželce Veronice se kousek od něj na klíně s výskotem mele ani ne roční dcera, v rohu pokoje – vedle dřevěné ohrádky s hračkami a pestrobarevného skákadla – stojí vánoční stromek, na stolku mezi pohovkou a televizí čeká sešikované cukroví, dva psi pospávají v pelíšku. Idyla. Nefalšovaný vánoční kýč. Přitom ještě před týdnem tu vánoční stromek nestál, nebyl ani koupený, cukroví i dárky chyběly. V této domácnosti se Vánoce slavit neměly. Veronice to připadalo cynické: oslavovat a nadělovat si dárky, zatímco její muž – nevinný, jak je přesvědčená stejně jako zbytek její i Lukášovy rodiny – je zavřený pár desítek kilometrů od ní ve věznici na oddělení s nejtěžšími zločinci.

Lukáš Nečesaný mezi vrahy patří; byl za pokus o vraždu odsouzen. Pak naprosto nečekaně – na základě ministerské stížnosti na porušení zákona – jeho případ vrátil Nejvyšší soud zpět na začátek a Lukáš se předloni dostal z Mírova, kam byl k výkonu šestnáctiletého trestu v roce 2013 umístěn, na svobodu. Dokud neproběhne nový soud.

sinfin.digital