Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

„Máchalův" mlýn z pohádky S čerty nejsou žerty vyhořel. Při tragédii zemřel jeho majitel

„Máchalův" mlýn z pohádky S čerty nejsou žerty vyhořel. Při tragédii zemřel jeho majitel

Kdo by neznal pohádku S čerty nejsou žerty. Jednou z ústředních kulis je starý mlýn, o který chtěla připravit mlynáře Máchala a jeho syna Petra lakotná macecha. Slavný mlýn se nyní stal dějištěm další tragédie. Tentokrát bohužel skutečné, která s pohádkovým koncem neměla nic společného. Stavení vyhořelo a jeho majitel při požáru zemřel.

„Nechápu, jak jsem tak dlouho mohla žít po selsku,“ prohlašuje v jedné z legendárních hlášek Dorota Máchalová (Jaroslava Kretschmerová) v pohádce S čerty nejsou žerty, když si krásný roubený mlýn nechá zavést zámeckým nábytkem a v krinolíně a napudrované paruce zamilovaně čeká na návštěvu hamižného správce v podání Viktora Preisse. Mlýn se objevil v mnoha dalších filmech, díky S čerty nejsou žerty se však stavení v obci Střehom na Mladoboleslavsku stalo cílem mnoha turistů.

V sobotu v pravé poledne se tu však odehrála tragédie. Ve mlýně začalo hořet. Když středočeští hasiči dorazili na místo, dým se valil z podkroví. Ke mlýnu se sjely profesionální jednotky HZS Mladá Boleslav a HZS Mnichovo Hradiště, hasiči z Bousova a také jejich dobrovolní kolegové z Kněžmostu. V rámci mezikrajské výpomoci vyjela z Královéhradeckého kraje dobrovolná jednotka ze Sobotky.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že požár zasáhl místnost v druhém patře historického mlýna. Hasiči v dýchací technice vnikli do objektu na průzkum, při kterémbyla nalezena osoba bez známek života. Tím byl bohužel majitel mlýna. Přítomný lékař záchranné služby u nalezené osoby už mohl pouze konstatovat smrt. "Vyloučili jsme, že by za úmrtím muže bylo cizí zavinění," řekla policejní mluvčí Michaela Nováková.

Více na Blesk.cz

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1