„Máchalův" mlýn z pohádky S čerty nejsou žerty vyhořel. Při tragédii zemřel jeho majitel

Blesk.cz

Kdo by neznal pohádku S čerty nejsou žerty. Jednou z ústředních kulis je starý mlýn, o který chtěla připravit mlynáře Máchala a jeho syna Petra lakotná macecha. Slavný mlýn se nyní stal dějištěm další tragédie. Tentokrát bohužel skutečné, která s pohádkovým koncem neměla nic společného. Stavení vyhořelo a jeho majitel při požáru zemřel.

„Nechápu, jak jsem tak dlouho mohla žít po selsku,“ prohlašuje v jedné z legendárních hlášek Dorota Máchalová (Jaroslava Kretschmerová) v pohádce S čerty nejsou žerty, když si krásný roubený mlýn nechá zavést zámeckým nábytkem a v krinolíně a napudrované paruce zamilovaně čeká na návštěvu hamižného správce v podání Viktora Preisse. Mlýn se objevil v mnoha dalších filmech, díky S čerty nejsou žerty se však stavení v obci Střehom na Mladoboleslavsku stalo cílem mnoha turistů.

V sobotu v pravé poledne se tu však odehrála tragédie. Ve mlýně začalo hořet. Když středočeští hasiči dorazili na místo, dým se valil z podkroví. Ke mlýnu se sjely profesionální jednotky HZS Mladá Boleslav a HZS Mnichovo Hradiště, hasiči z Bousova a také jejich dobrovolní kolegové z Kněžmostu. V rámci mezikrajské výpomoci vyjela z Královéhradeckého kraje dobrovolná jednotka ze Sobotky.

sinfin.digital