Macura: Do ANO nalezla spousta lidí jen kvůli kariéře. Měli bychom se vrátit k původním hodnotám

ČTK

luš

Zasadit se o ideové ukotvení hnutí ANO a očistit jeho členskou základnu od prospěchářů. Těmto tématům se chce věnovat ostravský primátor Tomáš Macura, uspěje-li v neděli na celostátním sněmu v boji o křeslo místopředsedy. První muž moravskoslezské metropole bývá kvůli občasnému názorovému nesouladu s premiérem Andrejem Babišem označován za rebela ANO. Hnutí ale mělo v komunálních volbách v Ostravě nejlepší výsledek z krajských měst, na rozdíl od Prahy či Brna navíc Macura dokázal obhájit primátorské křeslo.

Nyní chce výrazněji zasáhnout i do dění uvnitř hnutí, přestože dříve tvrdil, že do vyšších stranických sfér nemíří. „Nominaci beru skutečně jako nějaké přihlášení se k zodpovědnosti za směřování hnutí a vůbec české politiky,“ řekl v rozhovoru pro ČTK.

Tvrdí, že se před sněmem neúčastní kuloárních soubojů ani sbírání podpory napříč republikou. Jednou z jeho priorit je práce s členskou základnou. „Jsme hnutí, které je 'v laufu' a tím pádem nám tam s odpuštěním nalezla spousta lidí, kteří tam šli čistě kvůli kariéře,“ řekl Macura. „Je to téma, které si myslím, že prostě musíme začít řešit. Když vidím situaci v některých buňkách nebo městech a obcích, tak si často říkám, co ti lidi, kteří jsou v dresu ANO, vlastně mají s původním ANO společného. Mnoho z nich kumuluje různé funkce, jsou za nimi různé korupční kauzy, vedou spolu různé spory,“ doplnil primátor.

S podobnými problémy se potýkala i jiná politická uskupení. Podle něj je třeba nastavit systém, který se s takovými lidmi dokáže vypořádat. Odhaduje, že procento příchozích ze zištných důvodů nebude malé. „Bude poměrně velké, což je do značné míry přirozené, ale to riziko tam v tom samozřejmě je. Bojím se, že na konto toho přestaneme být autentičtí a důvěryhodní a začnou uvnitř spory, které nás mohou začít rozkládat,“ míní.

Už když v Ostravě sestavoval novou koalici, zaznívalo v kuloárech, že ji chce širokou hlavně proto, že není jasné, zda se bude moci spolehnout na členy vlastního hnutí. „První volební období jsem se potýkal s tím, že zastupitelský klub ANO byl ne úplně sourodý celek. Nechtěl jsem nic podobného zažít v tom druhém období,“ připustil Macura.

sinfin.digital