Maláčová je pod tlakem, boj o politické přežití ale může ustát. Ve hře je několik faktorů

Chtělo by se říct, že pondělní policejní razie na ministerstvu práce a sociálních věcí přišla pro ministryni Janu Maláčovou v tu nejméně vhodnou chvíli. Podobný policejní manévr je nicméně pro politika svízel vždy, a to bez ohledu na to, že se třeba obvinění časem ukážou jako lichá. V případě Jany Maláčové nicméně platí, že jde o další z řady momentů, které ji dostávají pod enormní, a je otázka, do jaké míry koordinovaný, tlak.

Její manévrovací prostor se zužuje, opakovaně je v konfliktu s premiérem, odborná veřejnost ji kritizuje za připravované reformy, připomenout můžeme třeba bouři nevole kvůli tomu, že plánuje sebrat dávky rodičům, kteří neposílají své děti do školy, k tomu všemu řeší zděděné trable s IT systémy na vyplácení dávek. Přesto to v danou chvíli nevypadá na její politický konec. Předně je skoro jisté, že ji podrží sociální demokracie, ostatně Maláčová patří mezi její nejviditelnější tváře.

Za jejího spojence lze označit také prezidenta Miloše Zemana, se kterým se také včera potkala. A po schůzce, když se ukázala mezi novináři, vskutku nepůsobila dojmem, že by Zeman ve vztahu k ní otočil. „Pan prezident mě ujistil, že jeho včerejší schůzka s Janou Maláčovou proběhla v přátelské atmosféře,“ uvedl ve čtvrtek po pracovním obědě s prezidentem předseda sociálních demokratů Jan Hamáček s tím, že do detailu zásahu policie v rozhovoru s prezidentem nešli. „Shodli jsme se, že musíme počkat na další informace,“ dodal.

Holec: ČSSD vyrazila na Babiše, ale znovu šlápla na vlastní minu

sinfin.digital