Marksová: MPSV je vinou mé nástupkyně v neskutečném rozkladu, šikanovala lidi. Maláčová to ale zvládne

Jana Maláčová disponuje všemi předpoklady k tomu, aby resort práce a sociálních věcí vedla potřebným směrem. Je vzdělaná, kompetentní, má dostatečný přehled v oboru. Alespoň to o ní tvrdí bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. V rozhovoru pro INFO.CZ zároveň upozorňuje, že její následnice v čele ministerstva Jaroslava Němcová úřad zcela rozvrátila. „Němcová a její lidé šikanovali zaměstnance. Ona a náměstek Blaško vyhrožovali skoro všem od náměstků po poslední referenty, zastrašovali je. Řada z nich raději odešla na nemocenskou a čekali, jak to dopadne a zda nastoupí někdo nový,“ říká Marksová s tím, že pokud by Němcová neskončila, nejspíš by řešila hromadné výpovědi.

Co vás napadlo v první moment poté, co jste se dozvěděla, že Jan Hamáček navrhuje na post ministryně práce a sociálních věcí, tedy na post, který jste zastávala ve vládě Bohuslava Sobotky, vaší kolegyni z Oranžového klubu Janu Maláčovou?

Bylo to pro mě příjemné překvapení. Jak říkáte, obě jsme členkami Oranžového klubu a je svým způsobem paradoxní, že já jsem na post ministryně práce nastoupila poté, co Petr Krčál nominaci Bohuslavu Sobotkovi odmítl z rodinných důvodů a Jana nastupuje po jeho rezignaci.

Co o Maláčové soudíte? Je kompetentní náročnou pozici ministryně zastávat?

Znám ji už dlouho, už z časů před tím, než jsem já sama byla ministryně práce. Bezesporu má všechny předpoklady k tomu, aby post zvládla. Umí jazyky, je vzdělaná, má přehled v oboru, orientuje se v rodinných politikách, rozumí debatám o postavení mužů a žen ve společnosti, uvědomuje si problém týkající se rozdílů v jejich odměňování, a to vše ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi. Takže například ví, že i konzervativní CDU-CSU v Německu je v sociálních politikách o dost progresivnější než česká sociální demokracie.

Kdo je budoucí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová? Přinášíme její profesní profil

sinfin.digital