Marvanová pro INFO.CZ: Babiš si o H-Systemu nic nezjistil, podvedeným dal naději a pak jim ji vzal

Markéta Žižková

Premiér Andrej Babiš a ministr spravedlnosti Jan Kněžínek by si měli zjistit potřebné informace a zanalyzovat, k jakým selháním v kauze H-Systemu došlo. Takto sledovaný případ a jeho poslední epizodu hodnotí v rozhovoru pro INFO.CZ právnička a v současnosti i lídryně kandidátky STAN v Praze Hana Marvanová, která se tématu věnuje už dvacet let.Vůči obětem je to dost neuvěřitelné, protože v nich vyvolal dojem, že jako premiér této země má starost o jejich osudy. Teď po čtrnácti dnech jim řekne, že už ho to nezajímá,“ komentuje Babišovu roli v případu. Premiér se nejprve sám od sebe postavil do role mediátora, ale později řekl, že odškodnění klientů by nebylo férové vůči dalším podvedeným lidem z jiných kauz. „Nejdříve lidem dal naději, že to pomůže řešit, a pak jim ji vzal. To je snad ještě horší, než kdyby se o to vůbec nezajímal,“ říká Marvanová v rozhovoru pro INFO.CZ.

Premiér Andrej Babiš před pár dny uvedl, že není možné odškodnit klienty H-Systemu kvůli lidem v jiných kauzách, kteří se odškodnění nedočkali. Co na to říkáte?

Já si myslím, že si tu otázku právně neanalyzoval, protože lidé mají minimálně nárok na odškodnění podle zákona za průtahy v řízení. Stát nezavinil, že ti lidé byli podvedeni. Okradli je konkrétní pachatelé. Stát má ale zajistit, že pachatelé budou potrestáni a majetek bude zajištěn. A že se lidé dožijí konce kauzy. Ta trvá už dvacet let, třináct let trvalo trestní řízení, dvanáct let trvá spor o to, jestli se z majetku pachatelů odškodní oběti. Toto je selhání státu. Samozřejmě nejen v této kauze, ale i jiných.

Exkluzivně: Ministr spravedlnosti se sejde s klienty H-Systemu. Schůzka je plánovaná na čtvrtek

sinfin.digital