Matrix v domově důchodců? Čeští odborníci zkouší virtuální realitou zlepšit život seniorů

Kdyby si měli čeští senioři vybrat virtuální svět, do kterého by se mohli přenést, naprostá většina z nich by si – pro někoho možná překvapivě – zvolila les. Takový je jeden z dosavadních výsledků výzkumu, který zkoumá, jak by se v péči o staré a nemohoucí lidi v Česku mohla používat virtuální realita.

Představa člověka, který dožívá svůj život částečně ve virtuálním světě, není vůbec tak vzdálená, jak by se mohlo zdát. Důkazem je právě projekt Vireas, na kterém se podílí Teologická fakulta Jihočeské univerzity, České vysoké učení technické, Institut smyslové aktivizace a Asociace virtuální a rozšířené reality. Odborníci se snaží vyvinout aplikaci, která by zlepšila život seniorům tím, že jim pomocí virtuálních brýlí alespoň na chvíli umožní pobyt v prostředí, ve kterém se už vlastními silami pohybovat nemohou. 

„Technologie virtuální reality se ve snaze zkvalitnit život seniorům doslova nabízí. Zároveň je ale s jejím využíváním spojeno tolik případných rizik a nevyřešených etických otázek, že se jejich řešením musíme zabývat ještě předtím, než tato technologie začne masivně pronikat do praxe,“ říká pro INFO.CZ vedoucí řešitelského týmu Věra Suchomelová z Teologické fakulty Jihočeské univerzity.

Jak může člověku pomoci moucha. Objev českých vědců otevírá nové možnosti pro studium imunity

sinfin.digital