MDŽ: Ženy za posledních sto let dosáhly plně jen na volební právo, upozorňuje socioložka

ČTK

luš

Ženy za posledních sto let dosáhly plně pouze na volební právo. Další z témat, která byla zdůrazňována při prvních demonstracích a pochodech u příležitosti Mezinárodního dne žen, zatím nebyla plně dosažena, říká u příležitosti dnešního Mezinárodního dne žen Marcela Linková z Národního kontaktního centra pro gender a vědu při Sociologickém ústavu Akademie věd ČR. Zastoupení žen ve vedoucích veřejných a politických funkcích je podle ní stále velice nízké a stejně tak nebylo dosaženo rovnosti na trhu práce. „Věci se mění, ale mění se pomalu,“ tvrdí Linková.

Na pracovním trhu pokračuje platová diskriminace žen a pracujících matek, nedostupnost částečných úvazků a veřejných zařízení péče o nejmenší děti. Na obecné úrovni podle Linkové přetrvávají předsudky vůči ženám a jejich schopnostem.

Také organizace Charita ČR upozornila na to, že ve společnosti ještě nebylo dosaženo rovnosti mužů a žen. Připomněla přitom výsledky průzkumu Eurostatu, podle kterých mají ženy v České republice v průměru o 22,5 procenta nižší platy než muži. Jde o druhý největší rozdíl v zemích evropské osmadvacítky. Podle Jana Oulíka z Charity ČR na ženách rovněž obvykle leží hlavní tíže péče o domácnost a děti. Pokud se rozpadne rodinné soužití, ocitají se ženy ve velmi svízelných situacích. Řada z nich je mnohdy nedokáže sama řešit, dodal.

Pro matky, které se chtějí po rodičovské dovolené vrátit do zaměstnání, je podle Oulíka návrat nesnadný. Na pracovním trhu například scházejí zaměstnání, která lze skloubit s péčí o děti. Zaměstnavatelé mnohdy nechtějí vycházet vstříc, například nabídkou možnosti z části pracovat z domova či zkrácené pracovní doby. Možnosti řešení vidí Charita ČR v rozvoji sociální ekonomiky. „Chceme, aby se sociální podniky staly pevnou součástí ekonomiky. Stát by mohl rozvoj sociální ekonomiky podpořit přijetím zákona o sociálním podnikání,“ uvedla sociální analytička Charity ČR Martina Veverková.

sinfin.digital