Metanol: Nejvyšší soud snížil trest pro Březinu téměř na polovinu, pomohl rozkrýt mafii

ČTK

raz

Nejvyšší soud dnes snížil Tomáši Březinovi trest ze šesti let na 3,5 roku vězení. Jako spolupracující obviněný pomohl rozkrýt takzvanou lihovou mafii, která stát na daních připravila o miliardy korun. Pro zmírnění trestu se právě s ohledem na spolupráci Březiny vyslovovala obhajoba i obžaloba.

Stížnost pro porušení zákona podal ve prospěch Tomáše Březiny také ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Nejvyšší soud stížnost dnes projednal spolu s Březinovým dovoláním, výjimečně prováděl také vlastní dokazování. Konkrétně soudce Ivo Kouřil četl zprávy o trestních řízeních, v nichž Březinovo svědectví představuje hlavní důkaz.

V případu s rekordní škodou na daních bylo obžalováno celkem osm mužů, sedm z nich tvořilo podle obžaloby organizovanou skupinu. Nejpřísnější trest dostal Radek Březina, má si odpykat 13 let. Jeho bratr Tomáš Březina jako spolupracující obviněný dostal nejprve čtyři roky vězení, Vrchní soud v Olomouci pak ale trest zvýšil na šest let a zbavil Březinu veškerého majetku. Zpřísnění se nelíbilo ani obhajobě, ani státnímu zastupitelství.

sinfin.digital