Metro D, byty nebo investice do školství. Vedení Prahy představilo plány na příštího půl roku

ČTK

luš

Pražská koalice Pirátů, Prahy Sobě (PS) a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) chce do půl roku zahájit geologický průzkum stavby metra D, vytipovat pozemky pro stavbu nových bytových domů nebo přidat miliardu korun na platy zaměstnanců škol. Vedení města chce také zpracovat návrh koncepce bytové politiky, dokončit diagnostiku Libeňského a Hlávkova mostu, vyčlenit byty pro seniory a rodiny s dětmi nebo řešit budoucnost nemocnic Na Bulovce a Na Františku. Novinářům to dnes řekli zástupci koalice. Podle opoziční ODS je plán nekonkrétní.

„V mnoha ohledech je to plán velice ambiciózní. Věřím, že to bude celkově ku prospěchu Prahy a že se nám podaří rozhýbat Prahu tak, abychom udělali život občanům ve městě pohodlnější,“ řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

V prvním pololetí letošního roku má začít na Pankráci geologický průzkum nutný pro stavbu metra D z Pankráce do Písnice. Ten bude Praha zajišťovat prostřednictvím dopravního podniku (DPP) a vyjde na skoro miliardu korun.

Řešit chce koalice problém s bydlením. Město poskytne městské pozemky vhodné pro družstevní bytovou výstavbu a zároveň vytipuje pozemky vlastněné Prahou, na kterých bude možné co nejdříve začít stavět. Z bytového fondu města bude vyčleněno 40 bytů pro rodiny s dětmi a 30 pro seniory, kteří aktuálně bydlí na ubytovnách.

Vznikne také návrh bytové politiky. „V Praze byla naposledy schválena v roce 2004, to je neudržitelné,“ řekla radní Hana Marvanová (STAN). Koncepce shrne informace o tom, v jaké je město situaci, zmapuje postup a zkušenosti ostatních metropolí a stanoví cíl, do jakého se město chce dostat do roku 2040. Na podzim by ji mohlo schvalovat zastupitelstvo.

V dopravě bude dokončena diagnostika mostu Legií a Hlávkova mostu, která přesně určí jejich stav. Oba mosty vyžadují rekonstrukci. Praha také zahájí výkupy pozemků pro vznik zelených pásů podél plánované části Pražského okruhu mezi D1 a D11.

sinfin.digital