Miliony pro svaz bojovníků za svobodu, který ocenil komunistu Ondráčka? Babiš to chce zarazit

ČTK

lup

Premiér Andrej Babiš (ANO) nepodpoří návrh, aby Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) dostal v příštím roce z vládou schválené předlohy státního rozpočtu 6,3 milionu korun. Uvedl to dnes v rámci interpelací. Svaz čelí kritice za to, že udělil pamětní medaili Za vlast a za svobodu poslanci KSČM Zdeňku Ondráčkovi, který se jako policista podílel v roce 1989 na represích odpůrců komunistického režimu.

"Nevím, kdo navrhl 6,3 (milionu), já určitě s tím nebudu souhlasit," uvedl předseda vlády, poznamenal, že on nikoho nesponzoruje. Premiér upozornil, že spolupráce ČSBS s ministerstvem obrany trvá od roku 2011, kdy byl ministrem Alexandr Vondra (ODS), a že je na ministru obrany Lubomíru Metnarovi (za ANO), aby se k tomu vyjádřil.

"Ten spolek se rozhodl, jak se rozhodl, je to jejich rozhodnutí, oni o tom rozhodují," uvedl Babiš k vyznamenání Ondráčka. Reagoval tak na dotaz poslance ODS Jakuba Jandy, který se pozastavil nad tím, že svaz má stejně jako letos dostat šestimilionovou částku. Podle Babiše ČSBS letos dostal jen 280.000 korun, loni 40.000 korun.

sinfin.digital