Minimální mzda 12 000 korun? „Za rok nutnost,“ říkají odbory

ČTK

V Česku chybí jasný vzorec, který by určoval, jak má minimální mzda vypadat. V tomto jsme v EU raritou. Částka se odvíjí od toho, kdo je u moci. Sobotkova vláda sumu výrazně navýšila, odbory ale chtějí víc.

Současná úroveň minimální mzdy je 9 900 korun. To je 36 procent průměrné mzdy. Současná vláda slibuje v programovém prohlášení, že se dostane na 40 procent. Evropský parlament mluví dokonce o 60 procentech.

Od příštího roku se minimální mzda zvýší na 11 000 Kč a podle předsedy odborů Josefa Středuly by měla růst i nadále. „Minimální mzda se pro rok 2018 musí jednoznačně zvýšit. My bychom si přáli, aby se to blížilo a klidně i mírně překročilo hranici 12 tisíc korun,“ řekl v České televizi.

Jak určit minimální mzdu

Minimální mzda by měla kopírovat ekonomický vývoj. „Potřebujeme vzorec, do kterého když dosadíme vývoj HDP a jiné makroekonomické veličiny, tak zjistíme, jak má minimální mzda vypadat,“ říká místopředseda Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Místo toho je diskuze o minimální mzdě „politickým handlem,“ jak uvádí. Levice ji zvyšuje i několikrát za volební období, v případě pravice stagnuje třeba i čtyři roky.

sinfin.digital