Ministerstvo dopravy se soudí s antimonopolním úřadem o flash disky, je na nich dokumentace k mýtné zakázce

ČTK

mst

Ministerstvo dopravy chce, aby mu antimonopolní úřad vrátil část flash disků, na kterých ministerstvo předávalo zájemcům o zakázku na výběr mýtného potřebnou dokumentaci a které si úřad vyžádal. Úřad je však ministerstvu dopravy odmítl vrátit, a proto se ministerstvo obrátilo na soud, aby o jejich navrácení rozhodl. Poslancům z kontrolního výboru to dnes řekl ministr dopravy Dan Ťok, když je informoval o stavu zakázky na výběr nového dodavatele mýtného systému.

Podle mluvčího Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martina Švandy jsou flash disky součástí dokumentace o zadávacím řízení. „Zadavatel má povinnost ji ÚOHS poskytnout a ten ji vrací po pravomocném skončení správního řízení. Postup je podrobně odůvodněn i v prvostupňovém rozhodnutí ve věci přezkumu zadávacího řízení Ministerstva dopravy ČR na systém elektronického mýtného, které bylo vydáno ve středu,“ sdělil Švanda ČTK.

ÚOHS zatím nepravomocně tendr zrušil, a to ze dvou důvodů. Vedle neurčitosti některých podmínek zakázky se mu nelíbil způsob, jakým ministerstvo dopravy předávalo zadání tendru uchazečům. Dokumentaci rozesílalo na zmíněných přepisovatelných flash discích, ale prý neuvedlo bližší informace o obsahu médií ani o přesném počtu obsažených souborů. „Při mechanickém porovnání se jedná o rozdíly zhruba ve 30.000 souborech. V tzv. „anonymizované“ verzi dokonce některé soubory zcela chybí, některé se obsahově liší,“ uvedl ve středu předseda ÚOHS Petr Rafaj.

„My jsme poskytli ÚOHS zhruba 90 flash disků, které obsahují citlivou dokumentaci, kde je duševní vlastnictví (současného provozovatele systému) Kapsche,“ řekl Ťok ČTK. Úřad podle něj ministerstvu sdělil, že chce pouze část těchto disků použít jako součást rozhodnutí. Proto ho ministerstvo kvůli opatrnosti požádalo, aby mu zbytek vrátil, což ale úřad odmítl.

„My si myslíme, že máme povinnost duševní vlastnictví současného provozovatele chránit, protože tam jsou opravdu citlivé dokumentace a je tam veškerá dokumentace stávajícího systému. A upřímně, rádi bychom zjistili, jak se s těmi disky zacházelo, jestli se s nimi nemanipuloval. Tak jsme požádali soud, aby rozhodli, zdali nám je má, nebo nemá ÚOHS vrátit,“ popsal Ťok. Poslancům řekl, že podle jeho názoru není ÚOHS schopen prokázat, kde se disky celou dobu nacházely.

sinfin.digital