Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Ministři vnitra: Prioritou je ochrana vnější hranice, musíme potírat pašeráctví lidí

Ministři vnitra: Prioritou je ochrana vnější hranice, musíme potírat pašeráctví lidí

Ministři vnitra Rakouska, Německa a Itálie se dnes před zahájením neformálního jednání resortních kolegů z EU v Innsbrucku shodli na nutnosti posílit ochranu vnějších hranic unie a potírat pašeráctví lidí. Chtějí vytvořit takzvanou „koalici aktivních“.

Ministři Herbert Kickl, Horst Seehofer a Matteo Salvini potvrdili svůj společný tvrdý postoj vůči migraci. Rakouský ministr Kickl poznamenal, že tato skupina chce „vyslat jasný vzkaz světu, a zvláště pašerákům, že v budoucnu už nebude možné a nemělo by být možné vkročit na evropskou půdu, jestliže nemáte právo na ochranu“.

Seehofer řekl, že tato trojice ministrů usiluje o evropská řešení, ale jsou si vědomi toho, že to bude „herkulovský úkol“. Seehofer také řekl, že v jednáních o reformě migrační politiky EU se díky Německu, Itálii a Rakousku "věci daly do pohybu".

Kickl jsou „věci poměrně jednoduché“. Všichni tři ministři podle něj chtějí udělat pořádek v oblasti, v níž „příliš dlouho panoval jistý nepořádek“.

Podobně se vyjádřil italský ministr vnitra Salvini, který zopakoval svou tezi „méně vyplutí z Libye - méně příchodů do EU“. Politik, který je šéfem pravicově populistické Ligy, proto vyzval k větší podpoře Libye, která by podle něj měla už na svém území migrantům zabránit v cestě do Itálie. Zároveň by podle něj měla být změněna pravidla záchrany uprchlíků ve Středozemním moři.

Za Česko republiku se jednání v tyrolské metropoli účastní náměstek ministra vnitra pro vnitřní věci Jiří Nováček.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1