Mluvčí Imoby: Dotaci vracíme, protože verdikt soudu je v nedohlednu a informování o případu je zkreslené

ČTK

mst

Firma Imoba z koncernu Agrofert padesátimilionovou dotaci středočeské regionální radě soudržnosti dobrovolně vrací, protože se podle ní nedá v dohledné době očekávat nezávislé a spravedlivé posouzení případu soudem. Trvá na tom, že řádně splnila podmínky pro udělení dotace a neporušila smluvní závazky. ČTK to dnes sdělil mluvčí firmy Karel Hanzelka.

Výbor Regionálního operačního programu Střední Čechy dnes schválil dohodu s Imobou. Dotaci, kterou využila na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo na Benešovsku, by měla zaplatit do pěti pracovních dní. Pro podezření z dotačního podvodu kvůli sporné dotaci čelí stíhání premiér Andrej Babiš (ANO) a další lidé, včetně Babišových příbuzných.

„Není nám známo, že by doposud jakýkoli orgán autoritativně konstatoval, že by dotace byla udělena a čerpána neoprávněně. K dobrovolnému vrácení přistupujeme zejména proto, že nelze v dohledné době očekávat nezávislé a spravedlivé posouzení případu soudem,“ uvedl Hanzelka. Dalším důvodem je podle něj zkreslené informování o případu, což poškozuje pověst firmy. Roli hrálo i to, že případné daňové a správní spory by byly vleklé a složité a představovaly by pro obě strany značnou finanční i časovou zátěž, dodal.

Babiš má pro svou ministryni speciální úkol, šetří se totiž další možný podvod, říká Pečinka

sinfin.digital