Motolská nemocnice vystěhovala ubytovnu pro rodiče nemocných dětí. Nahradí jí luxusním zařízením

Markéta Žižková

Příběh zní v základních obrysech jednoduše. Na půdě Fakultní nemocnice Motol fungovala více než dvacet let svépomocná ubytovna Nadačního fondu Klíček. Poskytovala zázemí rodičům dlouhodobě hospitalizovaných dětí. Po letech spolupráce ale přišel loni nenadále zlom. Nemocnice se rozhodla, že Klíček už na své půdě nechce. A na podzim ubytovnu vystěhovala. Zástupci Klíčku tvrdí, že jim vedení špitálu rozumně nevysvětlilo, proč mají skončit. Nemocnice se brání, že jinak jednat nemohla. Jako vedlejší linka přitom běží ještě příběh stavby Domu Ronalda McDonalda spjatého s fastfoodovým řetězcem. Dům by měl vyrůst přímo v areálu nemocnice a nabízet v podstatě totožnou službu jako dříve Klíček. Jen ve větším a luxusnějším provedení. Některé hlasy z blízkosti nemocnice se tak ozývají, zda právě to není důvod, proč musela svépomocná ubytovna vyklidit prostor.

Klíček vs. nemocniční ubytovna

Dnes jsou rodiče nemocných dětí odkázáni na nemocniční ubytovnu, nebo za příplatek na její hotel. Služby Klíčku byly levnější. Hlavní devizou ale bylo útulné prostředí. Rodiny navíc mohly bydlet společně. „Rodinná ubytovna, kterou poskytoval Klíček, byla ohromná výhoda v rámci velkého kolosu, kde se střídají lidé a nelze vytvořit mikroklima malého prostoru. Vše bylo svépomocné, rodiče se podíleli na provozu. Částky na provoz byly minimalizované a všechno šlo zpátky do ubytovny,“ říká zdroj blízký nemocnici.

Konkrétně navrhuje usnesení Senátu, v němž doporučuje „zástupcům Nadačního fondu Klíček, vedení FN Motol, případně zástupcům Nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda uskutečnit multilaterální setkání, jehož výstupem by měla být kompromisní dohoda týkající se provozování rodičovské ubytovny v areálu FN Motol, na jejímž provozovateli i provozu by panovala všestranná dohoda promítnutá do smlouvy“.

Výbor tak do kauzy přidává i zástupce Nadačního fondu Ronalda McDonalda. Ten se přitom celou dobu bránil, že se sporem nemá nic společného. „Do sporu mezi Nadačním fondem Klíček a FN Motol jsme se dostali bez našeho přičinění. Zástupci Klíčku se v médiích začali vyjadřovat, že důvodem k jejich odchodu z nemocnice je připravovaný projekt výstavby domu pro rodiny dlouhodobě hospitalizovaných dětí ve FN Motol. Podobně tomu bylo i při projednávání petice v Senátu,“ tvrdí ředitel Nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda Marek Šedivý. Podle zástupců Klíčku to ale bylo naopak. Jméno charity fastfoodového řetězce naopak zaznívalo od vedení nemocnice.

Zpověď dívky, kterou mučil IS: Mám noční můry, ale ženou mě vpřed hlasy unesených a znásilňovaných

sinfin.digital