Mrtvých po výbuchu v Dole ČSM je 13. Těla bude možné vynést až po Novém roce

ČTK

lup

Včerejší výbuch v Dole ČSM na Karvinsku nepřežilo celkem 13 horníků – 12 Poláků a jeden Čech. Tragickou bilanci potvrdil mluvčí OKD Ivo Čelechovský. „Toto je holá realita tohoto důlního neštěstí,“ uvedl. Příčinou bylo zapálení metanu, potvrdil Čelechovský. Proč přesně se vznítil teď zjišťuje vyšetřovací komise. V nemocnicích jsou tři zranění horníci. Jeden z nich je nadále v kritickém stavu.

Z 13 mrtvých horníků je zatím na povrchu pouze jeden, ostatní zůstávají podle Čelechovského v podzemí. Není zatím jasné, kdy bude možné těla vytáhnout. Nejdříve to bude po Novém roce. "Na místě důlního neštěstí nyní budujeme ochranné hráze, které mají zamezit požáru. Na místě je velmi špatná viditelnost," sdělil Čelechovský.

Výkonný ředitel OKD Boleslav Kowalczyk novinářům řekl, že záchranné práce stále pokračují, ztěžuje je však požár v dole. Ve čtvrtek večer bylo jasné, že výbuch nepřežilo pět horníků, osm dalších se pohřešovalo. "V určitém okamžiku jsme při narůstajícím požáru zhodnotili, že není možné se k pracovníkům dostat. Koncentrace, které tam jsou, jsou neslučitelné se životem. Vedoucí likvidace havárie rozhodl o plošném uzavření prostoru. Připravujeme stavbu hrází, trvat by to mělo do neděle," řekl Kowalczyk.

Zoufalec týdne: Václav Havel. Komentář Petra Holce

sinfin.digital