Můj cíl? Aby tady už šmejdi nemohli parazitovat, říká kandidátka na zástupkyni ombudsmana Selucká

„Vím, jaké mají občané mnohdy problémy s výkonem státní správy, a pokud k tomu připočtu zkušenosti z právnické fakulty, myslím si, že mám předpoklady pro výkon funkce zástupkyně veřejného ochránce práv,“ říká v obsáhlém rozhovoru pro INFO.CZ kandidátka na post zástupkyně veřejného ochránce práv Markéta Selucká. O tom, zda bude v úřadu i nadále pokračovat Stanislav Křeček, anebo zda ho vystřídá právě Selucká, bude Poslanecká sněmovna rozhodovat tuto středu.

S čím, s jakou motivací jste přijala nabídku nebo návrh kandidovat na post zástupkyně veřejného ochránce práv? S jakou ambicí jste do volby šla a jdete před druhým kolem?

Jsem přesvědčená, že bych v tomto úřadě mohla uplatnit zkušenosti z mé dosavadní praxe. V minulosti jsem působila jako sociální pracovnice, byla jsem předsedkyní přestupkové komise na městském úřadě, znám tedy výkon státní správy z praxe, vím, čemu lidé čelí, jak se mnohdy ocitají v komplikovaných a složitých situacích. Působila jsem ale také v advokacii, takže znám i tuto stranu mince. Vím zkrátka, jaké mají občané mnohdy problémy s výkonem státní správy, a pokud k tomu připočtu zkušenosti z právnické fakulty, myslím si, že mám předpoklady pro výkon funkce zástupkyně veřejného ochránce práv.

Jsou nějaké oblasti, pokud jde o agendu ombudsmana, které jsou vám bližší než jiné?

Určitě. Pokud bych měla tu možnost, věnovala bych se ochraně občanů před šmejdy. Dlouhodobě se specializuji na ochranu spotřebitele, myslím, že jde o oblast, ve které jsem i na mezinárodní úrovni dosáhla velkých úspěchů. Své zkušenosti bych chtěla v tomto ohledu využít, ráda bych skutečně úzce spolupracovala s Českou obchodní inspekcí, s Energetickým regulačním úřadem (ERÚ), s Telekomunikačním úřadem, ale i s jinými institucemi. Jde o to, aby ochrana spotřebitelů neexistovala pouze na papíře, nýbrž aby i v praxi skutečně fungovala. Aby šmejdi nemohli i nadále parazitovat na naší společnosti.

Dostál: Lekce českého alibismu. Z volby zástupce Šabatové je nedůstojná bramboračka

sinfin.digital