Musíme počítat s tím, že Evropa už pro USA nebude prioritou, říká politický geograf

Michael Durčák

„V dlouhodobějším horizontu budou USA Evropu opouštět na úkor JV Asie, kde jim roste silný protivník – Čína. Bude-li Čína pokračovat ve svém rychlém ekonomickém růstu, USA se budou muset soustředit na ni, ne na zajišťování bezpečnosti Evropanům,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ politický geograf Jan Kofroň z Institut politologických studií FSV UK. Jak se za posledních 30 let změnilo válečnictví? Jakým výzvám dnes čelí NATO a proč bychom neměli sázet naši bezpečnost na společnou evropskou armádu? 

Vy se jako politický geograf kromě geopolitiky zaměřujete především na vojenství. V listopadu oslavíme třicet let od sametové revoluce, která spolu s dalšími změnami režimů ve východní Evropě předznamenala konec tehdejšího bipolárního světa. Co se ale za tu dobu změnilo na pomyslném poli válečnictví?

Na první pohled hodně: rozvoj komunikačních technologií, nástup nových zbraní, vylepšení stávajících, nové domény válčení, cyber například, a podobně. Při trochu důkladnějším pohledu se ale ukáže, že přes tyto objektivně existující změny není vojenství dnes a v roce 1989 radikálně odlišné. Kdyby nic jiného, velká část nových technologií se začala zavádět dlouho před pádem železné opony – například přesně naváděná munice, radary pro protibaterijní palbu a další.

Zároveň vojenství dnes i před rokem 1989 dominovala schopnost operací kombinovaných zbraní. Kombinace různých druhů techniky ale mimo jiné znamená, že technologický pokrok týkající se určité zbraně má, sám o sobě, jen omezený dopad na válčení. To i proto, že je třeba nové zbraňové systémy vhodně integrovat do stávajících struktur a taktických postupů. Jiná věc je, že mezi roky 1990 a 2006 bylo jen málo konvenčních či semikonvenčních střetů. Velká část válek, které se odehrávaly v našem zorném poli, měla charakter nízkointenzivních konfliktů, které se svou podstatou výrazně liší, a vždy lišily, od konfliktů vyšší intenzity.

Čínská hra svalů! Peking ukázal světu námořnictvo, které může brzy rozdrtit Američany

sinfin.digital