Může Čína „vypnout“ ČEZ? Strategické úřady jsou výrobků Huawei plné, smlouvy vypovídat nebudou

Hlídacípes.org

Tereza Engelová

Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost varoval koncem roku před používáním softwarových i hardwarových technologií čínských společností Huawei Technologies a ZTE Corporation. Podle úřadu představují bezpečnostní hrozbu. Technologie firmy Huawei přitom používají především díky velmi levným nabídkám téměř všechny úřady strategické pro fungování ČR.

Podle zjištění HlídacíPes.org zatím platné smlouvy žádný z těchto úřadů vypovídat nebude. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) sice vydal před koncem roku varování, ale už ne směrnice, jak v případě „rizikových“ čínských společností postupovat.

To je podle zjištění HlídacíPes.org hlavní důvod, proč zatím smlouvy na technologie společnosti Huawei žádný ze státních úřadů měnit nehodlá.

„Státní úřad pro jadernou bezpečnost využívá routery Huawei pro zajištění služeb, které jsou mu poskytovány v rámci smluvních vztahů s poskytovatelem telekomunikačních služeb, přičemž tyto smluvní vztahy byly uzavřeny na základě výběrového řízení realizovaného podle zákona o zadávání veřejných zakázek,“ řekla HlídacíPes.org například Petra Volková ze strategického oddělení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Rizikové, ale levné

Podobně je na tom Řízení letového provozu, které využívá disková pole a disky firmy Huawei.

„Ano, náš podnik tato zařízení používá. Nejedná se však o zařízení, která by byla součástí kritické infrastruktury podniku a podílela by se na poskytování letových provozních služeb. Proto není v žádném případně dotčena spolehlivost nebo bezpečnost našich služeb. K nákupu zařízení došlo mnohem dříve, než bylo vydáno oficiální prohlášení NÚKIB,“ uvedl na dotaz HlídacíPes.org mluvčí Richard Klíma.

Huawei opět na scéně. Podnikatelé chtějí stop EET, bojí se, že jim Číňané vyfouknou obchodní tajemství

sinfin.digital