„Může se stát, že o demokracii přijdeme.“ Rozhovor s Tomášem Czerninem

Pavel Otto

Je nositelem slavného jména, jeho šlechtický rod patří k nejstarším u nás. Spravuje zámek v Dymokurech. Od loňska je senátorem za TOP 09. Rozhodně je proti tomu, aby tradiční demokratické strany uzavíraly na vládní úrovni koalice s populisty. „V současnosti už nejde o spory mezi pravicí a levicí. Hlavní nebezpečí je v tom, že se nám populisté snaží sebrat politické hřiště,“ říká Tomáš Czernin.

Po Karlu Schwarzenbergovi a Jaroslavu Lobkowiczovi jste dalším členem významného šlechtického rodu, který vstoupil do vysoké politiky. Co vás k tomu vedlo?

Určitá tradice, pocit odpovědnosti vůči této zemi. Na utváření jejího obrazu se členové naší rodiny po staletí podíleli. V každé generaci přijde doba, kdy se člověk musí rozhodnout, co pro zemi udělá. Poznali to i ti, kteří byli apolitičtí a chtěli se veřejného života stranit, jako byl můj dědeček Rudolf Theobald. Když přišla v roce 1938 doba ohrožení, cítil potřebu jednoznačně se postavit na stranu tehdejšího Československa. Podepsal prohlášení české šlechty a zapojil se do delegací, které byly u prezidentů Beneše a pak Háchy, aby vyjádřily věrnost českému státu.

TOP 09 představila svoji vizi. Ve volbách chce dvouciferný výsledek

sinfin.digital