Mynářův útok na Pelikána: „Hrad je frustrovaný,“ míní expert na Rusko

Jaroslav Šimáček

Na trase Moskva-Praha-Washington to vře. Spor mocností vyvolalo vydání údajného hackera Jevgenije Nikulina z vazby na Pankráci do USA. A nikoli do Ruska, které ho chtělo taky. V Česku se pak hradní kancléř bez prověrky Vratislav Mynář pustil do ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), jenž své rozhodnutí hájí. Podle politického geografa Michaela Romancova se projevuje frustrace Pražského hradu, že to s Nikulinem dopadlo jinak, než si prezident Miloš Zeman přál. 

„Doufám, že v blízkosti pana prezidenta je několik lékařů, aby ho klidnili,“ rýpl si Hradem kritizovaný politolog Jiří Pehe na Twitteru. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) přitom právě Miloš Zeman v minulosti dvakrát žádal, aby nebyl Jevgenij Nikulin vydáván do USA, ale do Ruska. Marně.

Nikulin zamířil do USA, kde krátce po příletu stanul před soudem. A kde si vyžádal kvůli zdravotnímu stavu lékaře, jak uvedl list San Francisco Chronicle. Další stání je v San Francisku v plánu příští týden, rozhodovat se bude i o Nikulinově vazbě.

sinfin.digital