Mýty o zdraví: Běhání jako nejlepší sport? Spíš móda, můžete si i vážně ublížit

Lenka Petrášová

3. DÍL SERIÁLU MÝTY O ZDRAVÍ | Běh se v poslední době stal znovu objeveným trendem, který přináší mnoho výhod. Je to levné. Stačí mít boty, někdy ani to ne. Můžete ho provozovat kdykoliv, kdekoliv a zdarma. Navíc běhání prospívá celému srdečnímu systému, kvůli jehož selhání Češi nejvíce umírají. Bezhlavé vrhnutí se do jinak zdravého sportu ale může přinést nevratné následky na zdraví. Někteří lidé mají běh vysloveně zakázaný. A je jich víc, než si myslíte.

„Ve dvacátém století měla každá mladší generace podstatně větší tendenci v dospělosti sportovat než ty předchozí, bez ohledu na biologický věk. Například mezi čtyřicátníky v 80. letech sportoval pouze každý desátý, v roce 2009 to byl již každý třetí,“ píše ve své letošní vědecké práci sociolog Ondřej Špaček z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy.  

Bezhlavé vrhnutí se do jinak zdravého běhání ale může přinést nevratné poškození zdraví, varuje v rozhovoru pro INFO.CZ lékařka rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí Michaela Tomanová. Co říkají o běhání výzkumy a kdo by si sportovní boty na běh raději nazout neměl?

Moderní marihuana může způsobit psychózy, ohroženi jsou hlavně mladí, varuje psychiatr

sinfin.digital