Na čem se dohodne ČSSD? Některé kraje budou tlačit na změny ve vládě s ANO

Markéta Žižková

O tom, zde setrvat ve vládě, nebo odejít se sociální demokraté rozhodnou „na poslední chvíli“ před pátečním hlasováním. Jasněji o jejich postoji by mělo být po středečním setkání předsednictva strany. Předseda partaje a ministr vnitra Jan Hamáček prozatím tvrdí, že by v kabinetu setrval, byť bez Andreje Babiše v jeho čele. To ovšem hnutí ANO odmítá. Podle informací redakce INFO.CZ budou na středečním setkání prosazovat některé krajské organizace ČSSD propracovanější plán. Babiš by podle něj měl rezignovat, nebo by straně mělo připadnout ministerstvo spravedlnosti. Jinak bude část sociálních demokratů usilovat o ukončení vládní spolupráce.

Z dosavadních vyjádřená vicepremiéra Hamáčka je zřejmé, že si přeje pokračování společné vlády ČSSD s hnutím ANO. Premiér, který v posledních dnech čelí novým novinářským zjištěním v kauze Čapího hnízda a zapojení jeho syna Andreje Babiše mladšího, by měl podle předsedy sociální demokracie ideálně rezignovat. Šéf ANO ale takový krok odmítá.

Hamáček se bude muset na středečním jednání předsednictva strany vyrovnat s názory krajských organizací, z nichž některé mají jasnou představu o tom, jak by se mělo vůči Babišovi v současnosti postupovat.

Šéf pražské ČSSD pro INFO.CZ: Chceme Babišovu rezignaci, nebo ministerstvo spravedlnosti.

sinfin.digital