Na Labi a Vltavě vznikne 14 přístavišť za 307 milionů korun. Výstavba by měla začít letos

ČTK

bau

Celkem 14 přístavišť by mělo v následujících dvou letech vzniknout na Labi a Vltavě. Výstavba části z nich by měla začít letos, další se začnou budovat v příštím roce. Stát předpokládá, že celkové investice by se měly pohybovat okolo 307 milionů korun. ČTK to dnes řekl mluvčí Ředitelství vodních cest ČR (ŘVC) Jan Bukovský. V rozšiřování infrastruktury na řekách chce ředitelství pokračovat i po roce 2020.

Celkem by mělo podle ředitelství vzniknout sedm veřejných zastávek osobních lodí a 171 stání pro malá rekreační plavidla. Do skupiny osobních lodí patří zpravidla větší lodě zajišťující například linkovou dopravu na řekách, případně i hotelové (kabinové) lodě s ubytováním. Malá plavidla jsou podle zákona lodě, jejichž délka trupu je menší než 20 metrů a mohou převážet maximálně 12 lidí.

ŘVC plánuje, že nová přístaviště budou převážně plnit funkci zastávek s maximální dobou stání 48 hodin. Doba výstavby přístavišť by podle Bukovského neměla překročit 12 měsíců. „U většiny lokalit předpokládáme, že to bude méně, neboť stavební práce při kotvení plovoucích mol jsou jednoduché a drobné,“ dodal.

Připravovaná síť zastávek by podle mluvčího měla umožnit plynulejší provoz veřejných linek osobních lodí, včetně možnosti bezpečného stání kabinových lodí. Lodě se budou moci v přístavištích například napojit na přípojky elektřiny a vody. Turistům na malých rekreačních plavidlech chce stát umožnit krátkodobě navštívit okolí a přenocovat.

Plánovaná výstavba na Labi mezi Mělníkem a Děčínem by měla podle Bukovského rovnoměrně pokrýt zastávkami celou vodní trasu. Nyní je na cestě 12 veřejných můstků pro osobní lodě a v dalších třech lokalitách stání pro malá plavidla. Na trase by mělo přibýt šest zastávek.

sinfin.digital