Na nejtěžší závod světa se chystá první Čech. Čeká ho 80 dní o samotě na moři

„Poslední velké dobrodružství,“ to je sólový nonstop závod plachetnic kolem světa Vendée Globe. Na start se chce v roce 2020 postavit i český jachtař Milan Koláček. Slavnému závodu pravidelně dominují Francouzi, přesto se letos účastní námořníci deseti národností. Bretaň se svými extrémními podmínkami je domovem nejlepších sólových jachtařů na světě. Závod osamocených námořníků Vendée Globe startuje každé čtyři roky z přístavu Les Sables d'Olonne. Letos se na start 18 metrů dlouhých plachetnic uzpůsobených pro ovládání jediným člověkem přišlo podívat přes dva miliony fanoušků. Je to více než jachtařský Everest.

„Vendée Globe je obrovský extrém. Moc si zatím nedokážu představit osmdesát dnů na moři, ve vedru i zimě, když plujete kolem Antarktidy. Bylo by to velké odříkání, ale je to zároveň můj velký sen. Chci vybudovat o jachtingu v Česku větší povědomí. Vnímám to jako velkou životní výzvu a zároveň příležitost pro české partnery prezentovat se na mezinárodní úrovni,“ říká Milan Koláček.

Podtitul závodu – jeden člověk, jedna loď, jeden svět – vystihuje celou jeho podstatu. V celé historii závodu se ho zúčastnilo 138 závodníků, pouze 71 jej dokázalo dokončit. Tři ze startujících v honbě za unikátní trofejí zahynuli. 

Nohy na stole i v hospodě

Závod se pravidelně jezdí na přelomu roku, jednou za čtyři roky. Na ten letošní se vydalo 28 lodí a závodníci se právě blíží k jednomu z milníků závodů a námořnické modle vůbec – k obeplutí mysu Horn - nejjižnějšího cípu amerického kontinentu. Jak praví námořnické tradice, kdo ho obepluje, může nosit v uchu náušnici (v pravém nebo levém – podle směru obeplutí) a mít v hospodě nohy na stole. Po zdolání Hornu pak zamíří startovní pole Atlantským oceánem zpět na sever k francouzským břehům, kde je čeká cíl závodu.

Tragédie ruských Alexandrovců. 65 jich zahynulo při letecké tragédii

sinfin.digital