Na opravu Mašínova statku se vybral už skoro milion. Památník začne vznikat příští rok

Aneta Černá

Na opravu statku protinacistického odbojáře Josefa Mašína se podařilo vybrat už přes 800 tisíc korun. Veřejnou sbírku spustili organizátoři před dvěma týdny. Jejich cílem je získat celkem 30 milionů korun a vybudovat na místě Památník tří odbojů a vzdělávací centrum. Do pomoci se zapojují firmy, možná se přidá i vedení některých měst. Práce na vytvoření památníku by mohly začít v příštím roce.

„Zájem o sbírku nás moc potěšil. Ale je to zatím jen začátek, doufáme, že se podaří vybrat tolik peněz, aby se projekt realizoval. Velmi všem děkujeme. Přispělo už i několik firem, za což jsme velmi vděční. Chystáme se nyní oslovit cíleně velké firmy a požádat je o podporu,“ říká pro INFO.CZ místopředseda spolku Mašínův statek – památník tří odbojů a historik Petr Blažek. Na transparentním účtu přibývají částky většinou po stovkách a tisícovkách. Několik dárců se rozhodlo přispět sumou 1 896 korun, což je odkaz na rok narození protinacistického odbojáře ze skupiny Tři králové Josefa Mašína.

První úpravy začnou už v roce 2020

Právě při příležitosti Mašínových 125. narozenin se v areálu statku v Lošanech u Kolína, kde se odbojář popravený v roce 1942 narodil, konala v pondělí 9. září 2019 pietní akce k uctění jeho památky a místo bylo přístupné veřejnosti. Vzpomínkového setkání, které organizovala Společnost Václava Morávka a při kterém nechyběly ani čestné vojenské salvy, se zúčastnila také dcera generálmajora Mašína Zdena Mašínová a jeho vnučka Sandra Mašínová, která žije v Německu a zastoupila svého otce Josefa Mašína, který Česko od svého útěku na Západ v roce 1953 nenavštěvuje. Jak Sandra Mašínová připomněla v přečteném vzkazu, je to především proto, že podle něj nedošlo ani po roce 1989 v české společnosti k dostatečným změnám a potrestání komunistických zločinů.

Památník hrdinům na Mašínově statku zaplatí dobrovolní dárci. Stát bude 30 milionů korun

sinfin.digital