Na platy půjde o tři miliardy víc, plošně se ale ve veřejné sféře přidávat nebude

ČTK

lup

Do zvýšení platů ve veřejné sféře by mělo příští rok putovat průměrně o osm procent peněz víc než letos. Vláda původně počítala s navýšením sumy o šest procent. Platové tarify neporostou plošně. Většině pracovníků by se měly zvednout o čtyři procenta, vojákům a policistům pak o dvě procenta. Navýšení u jednotlivých profesí chce vláda v pátek projednat s odbory. Po jednání kabinetu to řekli lídři vládních stran, premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Do platů by mělo putovat o tři miliardy korun víc, než vláda původně plánovala. Navrhovala nejdřív 22,3 miliardy. Hamáček třímiliardové přidání označil za podstatný nárůst, dobrý kompromis a výhru zaměstnanců veřejné sféry.

Podle informačního systému o průměrném výdělku pracovalo letos v prvním čtvrtletí ve veřejném sektoru 682.500 lidí. Dostávali plat od státu, samospráv a ze zdravotního pojištění. Průměrný plat ve veřejném sektoru činil v prvním kvartále 32.725 korun. Meziročně se zvedl o 14,2 procenta. Polovina lidí vydělávala přes 30.623 korun.

"Víceméně jsme se domluvili na kompromisu, který rezultuje do průměru asi osm procent s tím, že je to podle jednotlivých profesí," uvedl Babiš.

Putin nepřijel do Prahy na tanku, takzvaní politologové ze všeho viní Rusko, říká Foldyna

sinfin.digital