Naše bohatství není v ropě, uhlí nebo lithiu. Házíme celé generace přes palubu, říká Farský

Starostové a nezávislí (STAN) navrhují decentralizaci státních úřadů. Podle jejich prvního místopředsedy Jana Farského by takový krok měl celou řadu pozitivních dopadů, mimo jiné by mohl snížit pnutí mezi centrem a periferiemi. „V Praze žije čtyřicet procent lidí s vysokoškolským vzděláním, kdežto v Karlovarském kraji jich je pouze jedenáct procent,“ říká s tím, že jsou v regionech horší školy, sociální prostředí i chybějící vzory. „A bohatství naší země není v ropě, v lithiu nebo v uhlí, ale v lidech. A my jimi plýtváme. Házíme tady celé generace přes palubu. Zabránit plýtvání talenty je hlavním motivem našeho návrhu,“ dodává Farský v rozhovoru pro INFO.CZ.

Již před třinácti měsíci jste přišli s návrhem zákona na podporu regionů. V úterý se vám ho opět nepodařilo protlačit na schůzi sněmovny. V čem spočívá podstata tohoto návrhu?

Předně: vycházíme ze situace, která je celosvětový problém. Centra hrozně rychle bohatnou, což zase takový problém není, ale naopak problém je, že periferní oblasti stejně rychle chudnou. Je to trend, který je nezdravý pro všechny. Trhá soudržnost společnosti, způsobuje animozity typu „co si to v Praze zase vymysleli. No jo, Pražáci“. Lidé se přestávají identifikovat se státem. Je to trend, jehož vinou se zvyšují rozdíly v kvalitě života. A to dost významně.

Máme tady regiony s třetinovým HDP oproti Praze, což je příklad Karlovarska, které navíc sousedí s Německem. Co z toho vyplývá? No, pochopitelně frustrace lidí, kteří jsou zklamaní vývojem posledních třiceti let. Oprávněně se ptají, co se u nich podařilo, jaké služby se zlepšily, kam se posunul rozvoj jejich regionu. Ten vývoj má dopad na mnoho oblastí. Třeba v Praze žije čtyřicet procent lidí s vysokoškolským vzděláním, kdežto v Karlovarském kraji jich je pouze jedenáct procent.

Mohli bychom nad tím mávnout rukou, jenže jedním z efektů je, že tam nemůžeme dostat doktory, 77 procent z nich říká, že tam nepůjdou. Avšak nikoliv kvůli nižším mzdám, které tam s ohledem na životní náklady zase tak malé nejsou. Důvodem není ani to, že by se jim tam nelíbilo, jejich argument je, že tam neseženou práci pro svého partnera nebo partnerku. Je to věc, která se pak řetězí. Je tam nižší kvalita škol a školek, slábnoucí místní ekonomika, projevuje se to ve volbách…

Stačí se podívat na volební mapu Anglie při hlasování o brexitu. To není jedna společná země, ale dvě zcela odlišné. Centrální bohatá města a zbytek, který hlasuje natruc proti nim. Totéž lze říct o výsledku voleb v České republice. Rozdíly se navíc zvětšují a naší povinností je se pokusit s tím něco dělat. A nemyslím si, že platí argument, dle kterého je potřeba tam „nalít“ peníze. To jsme přece již zkusili s různými programy z Evropské unie. Pokud tam politici do té doby fungovali jako nájezdníci, kteří to plundrovali a rozkrádali, nestalo se potom nic jiného, než že se tam začalo krást ještě víc.

Von der Leyenová a její tým dobojovali první bitvu, nové hry o budoucnost EU už se ale rozebíhají

sinfin.digital